Varaždinski slikar zaljubljen u golubove: "Pravi su romantičari, guguču, šmajhlaju se, ali i svađaju" Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski slikar zaljubljen u golubove: "Pravi su romantičari, guguču, šmajhlaju se, ali i svađaju"

Igor Čolaković | 3.9.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

U dvorištu obiteljske kuće u Međimurskoj ulici varaždinski slikar Živko Toplak - Ika uzgaja čak stotinu golubova. Njegovi golubovi - budimpeštanski visokoletači, koje je počeo uzgajati prije tri godine, u vrijeme epidemije koronavirusa, bili su mu nadomjestak za društveni život koji je odjednom stao, a danas mu predstavljaju posebnu radost i zadovoljstvo.

DSC_5169.jpg

 - Još u djetinjstvu sam zavolio golubove, kao osnovnoškolac sam ih i uzgajao, a zapravo sam cijeli život sanjao da imam svoje golubove. Često sam znao reći da je nakon psa i konja, baš golub najbolji čovjekov prijatelj. Golub je prekrasna ptica i nije slučajno još od Noinog vremena upravo golub simbol nade i mira. Možda bi moj dječački san ostao neostvaren, da se nije umiješao slučaj. Na radiju sam jedne nedjelje, u prolazu čuo poziv na izložbu malih životinja, koju je u Graberju organizirala Udruga za uzgoj i zaštitu malih životinja „Varaždin 2011“, koju uspješno vodi Ivica Kralj, uzgajivač koji je zaslužan da u našem gradu postoji organizirano golubarstvo. A onda sam te noći sanjao da sam već jako star a da još uvijek nemam svoje golubove. Sljedećeg jutra, čim sam ustao iz kreveta, otrčao sam na izložbu s koje sam se vratio s 12 budimpeštanskih visokoletača. Ispunio sam san iz djetinjstva, a još sam radosniji bio kada sam ustanovio da su ti golubovi iz iste genetske linije kao i oni koje sam imao u djetinjstvu, a koje sam još u srednjoj školi poklonio svom nećaku Juliju Toplaku, koji je licencirani sudac za ocjenjivanje golubova . U početku mi je puno pomogao moj mentor Mario Bulić, jedan od rijetkih varaždinskih golubara. U dvorištu sam napravio golubinjak i dvije volijere, u kojima danas uzgajam čak stotinjak golubova, budimpeštanskih visokoletača i čepla - s ponosom je istaknuo ovaj poznati varaždinski likovni umjetnik.

Gledam kak se šmajhlaju

 Jato njegovih golubova često se može vidjeti visoko iznad njegove kuće u Međimurskoj ulici, jer Ikini golubovi polijeću svakog dana i ponovo se vraćaju u golubinjak. 

DSC_5261.jpg

- Ovi golubovi lete samo iznad svog krova i ne lete dalje, ali lete jako visoko. Kada se vinu u visine, to je stvarno prekrasan prizor. Bijeli golubovi na plavom nebu! Ali ja jednako uživam kada ih promatram u golubinjaku. Sjedim na dvorištu i gledam kako se ponašaju, slušam kako guguću. Golubovi su monogamne ptice i jako su romantični. Gledam ih kak hofiraju, kak se šmajhlaju, ali i kako se svađaju, njihovo je ponašanje jako slično ljudskom. Golubovi imaju čvrstu hijerarhiju i svaki ima svoje mjesto u golubinjaku. Oni najsnažniji uvijek zauzimaju najvišu poziciju u golubinjaku. Fascinantno je i kako mladi ptići uvijek pronađu majku među desecima drugih golubica. Promatrati ih, meni pričinja neizmjernu radost. Jako ih imam rad - rekao je Živko Toplak o svojoj fascinaciji golubovima.

Svi njegovi golubovi su prstenovani i registrirani u Savezu uzgajivača, o svakom od njih Živko Toplak vodi iscrpnu dokumentaciju, a među njima su i ono koji su osvojili šampionske titule na izložbama.

- Meni su moji golubovi naravno, najljepši, a moram se pohvaliti da su neki od njih osvojili i titule šampiona na izložbi budimpeštanskih visokoletača. Na prošlogodišnjoj izložbi u Varaždinu moj je golub ocijenjen s 96 od mogućih 100 bodova, a vlasnik sam i golubice koja je proglašena najljepšom na toj izložbi. Te su mi izložbe zapravo orijentir, koji mi pokazuje radim li dobro - naglasio je ovaj, jedan od rijetkih varaždinskih uzgajivača golubova.

I gradska atrakcija

Živko Toplak, zaljubljenik u prirodu, rijeku Dravu i svoj Varaždin, sa sjetom se sjeća kako je nekada gotovo u svakoj varaždinskoj ulici netko uzgajao golubove.

DSC_5242.jpg

- Golubarstvom se danas u našem gradu bavi tek nekoliko uzgajivača. Možda su za to krivi divlji golubovi. Neki ih čak zovu i leteći štakori, jer se gnijezde posvuda, prave nered po fasadama i balkonima. A ne mora biti tako, neki su gradovi taj problem riješili na pametniji način. Umjesto da se divlji golubovi u gradu truju i ubijaju, o njihovom broju brinu golubari u tim gradovima. Svaki se golub gnijezdi, pa im se onda mogu otvoriti prostori u kojima će se gnijezditi, uglavnom na tavanima i visokim zgradama, gdje se onda njihov broj može lako kontrolirati micanjem jaja a ne ubijanjem. Golubari za taj posao ne primaju naknadu, nego zauzvrat imaju pravo na prodaju golubljeg izmeta, koji je prvoklasni gnoj za cvijeće. Golubovi su primjerice, u Dubrovniku prava turistička atrakcija. Svakoga dana ostave im hranu na Gundulićevoj poljani, turistima su oni prava atrakcija pa ih rado fotografiraju, a kada se nahrane odlete u gnijezda. Golubovi su pametne ptice i mogu se naučiti takvoj rutini - istaknuo je Živko Toplak.
Iako je ovaj uzgajivač golubova vrlo plodan likovni umjetnik, koji je slikao mnoge motive u prirodi, svoje ljubimce još uvijek nije ovjekovječio na svojim platnima.

DSC_5190.jpg

- Slikarski im se još nisam posvetio, čak nisam ni ozbiljno razmišljao o njima kao motivu. Od ptica sam slikao jedino češljugare, ali tko zna, možda jednoga dana i oni dođu na red - rekao je ovaj varaždinski slikar, koji je spreman dio golubova koje uzgaja pokloniti djeci koja bi se željela posvetiti golubarstvu.

Označeno u