Varaždin od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala!

VV | 26.4.2024. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno nama Parkovima, koji brinemo o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni. Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

- Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja“, istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i dodala:

- Hvala svim zaposlenicima Parkova na angažmanu. Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je odluka stigla prije dva dana, a svečano uručenje nagrade bit će u lipnju te dodao:

- Ova nagrada samo potvrđuje ovu urbanu zelenu agendu koju provode Grad i Parkovi. Ovih dana smo završili i nove drvorede u ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani je posađeno preko 30 stabala, napravili smo i drvored kod Autobusnog kolodvora, od jeseni krećemo sa sadnjom tisuću stabala. Grad Varaždin prednjači i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu.

Zbog čega nagrada baš Varaždinu?

Prema službenom priopćenju žirija, Varaždin se svojim proaktivnim upravljanjem, strateškim planiranjem, uključivanjem lokalne zajednice, dugogodišnjom predanošću i inovativnom suradnjom, ne samo ističe, već i daleko nadmašuje kriterije za osvajanje nagrade. Sveobuhvatan pristup upravljanju drvećem, uz istovremene napore za edukaciju i aktivno uključivanje zajednice, predstavlja zaista uzoran primjer upravljanja gradskim stablima. Varaždinska praksa pokazuje istinsko razumijevanje dobrobiti stabala, od njihove ekološke uloge do kulturnog značaja.

Iz Parkova poručuju kako ova nagrada nije samo priznanje za dosadašnja postignuća, već i odskočna daska za budućnost. Nastavit će njegovati stabla, podizati razinu arborikulture, promicati zelene inicijative i inspirirati druge da slijede njihov primjer.

Galerija slika