Uprava Varteksa: "Nisu svi radnici za štrajk! Plaće za ožujak namjeravamo isplatiti blokadom vlastitog računa"

MGA | 4.5.2024. u 19:55h | Objavljeno u Aktualno

Članica Uprave Varteksa Jelena Bošnjak u dopisu zaposlenicima ističe da je štrajk izbor svakog radnika te da će oni koji ne pristupe štrajku niti jednog dana biti simbolično jednokratno nagrađeni s 50 eura, i to u roku od tri do šest mjeseci, kad se kompanija postavi na noge, kako vjeruje Bošnjak.

Nakon što su iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske u petak, 3. svibnja, najavili štrajk radnika Varteksa od ponedjeljka, 6. svibnja, zbog neisplate plaća, redakciji Varaždinskih vijesti obratila se članica Uprave Jelena Bošnjak i proslijedila nam je dopis koji je danas uputila svim korisnicima emaila unutar kompanije Varteks.

Članica Uprave Varteksa ističe da nisu svi radnici spremni za najavljeni štrajk. Također iznosi da Uprava plaću za ožujak namjerava isplatiti blokadom vlastitog računa.

Blokada računa od ponedjeljka

- Budući da plaća za treći mjesec nije isplaćena, započeli smo postupak podnošenja zahtjeva za prisilnu naplatu putem FINA-e u svrhu isplate plaće, čime ćemo ovaj tjedan sami blokirati svoj račun radi isplate plaća. Kad blokiramo račun, to će nam omogućiti isplatu minimalnih plaća svim radnicima za treći mjesec putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina. Očekujem da ćemo predati potrebne obrasce na FINA-u ovaj ponedjeljak ili najkasnije utorak, ovisi o brzini našeg odjela računovodstva. Agencija za osiguranje radničkih tražbina će nakon provođenja postupka, svim radnicima isplatiti minimalne plaće za ožujak. Taj novac ćemo kasnije trebati vratiti Agenciji, no to nam je sada način da kupimo vrijeme dok ne osiguramo u prvom koraku dodatna sredstva od pregovora koje vodimo vezano oko posla s jednim trgovačkim centrom, a u drugom koraku od dokapitalizacije. Također je naručeno i nešto osnovnih tkanina kako bi pogon nastavio raditi - stoji u dopisu Jelene Bošnjak u kojem izražava uvjerenje da situacija u Varteksu i dalje može imati pozitivan ishod.

Također navodi poruke koje su joj uputili radnici koji se protive štrajku i kojima pojedini zaposlenici aludiraju na to "da neki koji se predstavljaju kao borci za radnička prava možda vide svoju materijalnu korist od stečaja i odlaska na burzu, te da možda upravo zato potenciraju štrajk".

"Borci za članarine i naknade s burze"

- Imamo i sindikat, koji vjerojatno sve ove godine naplaćuje članarine radnicima koji žive od minimalca i sada je trenutak kada bi na neki način trebali opravdati svoje postojanje organizacijom štrajka... Međutim, ti borci za članarine, svoje fotelje i naknade s burze nisu im iznijeli sve informacije. Oni koji pozivaju na štrajk nisu obavijestili radnike da se trošak štrajka planira nadomjestiti novcem tih istih radnika koje navodno štite, i da bi kao rezultat štrajka radničke plaće bile umanjene zbog vremena provedenog u štrajku - piše članica Uprave te navodi i sljedeće informacije.

- Dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni radnicima koji su štrajkali, sukladno Zakonu. Radnici koji ne budu štrajkali, bit će plaćeni u punom iznosu za sve dane u mjesecu koje su radili (iako će radnicima u prvom koraku biti isplaćena samo minimalna plaća preko Agencije, dok ne osiguramo dodatna sredstva). Štrajk neće ubrzati isplatu plaća budući da to ovisi isključivo o brzini FINA-e i Agencije za osiguranje radničkih potraživanja. Pokušat ćemo u ponedjeljak ili najkasnije u utorak saznati precizniji datum isplate i obavijestiti Vas - navodi Jelena Bošnjak ističući da je štrajk izbor svakog radnika te upozorava da štrajk, kao i medijski natpisi o štrajku, mogu potaknuti dobavljače da blokiraju račun kompanije.

Simbolična nagrada za rad tijekom štrajka

Dodaje i da je štrajk zakonsko pravo radnika, ali da ih je ovim putem željela informirati o tome što to za njih znači.

- Ukoliko je radnik prijavljen na minimalnu plaću od 840€ bruto, za jedan dan proveden u štrajku, odriče se 36,52€ od svoje plaće. Budući da stvarno očekujem da ćemo za tri do šest mjeseci ovu kompaniju postaviti na noge i biti u mogućnosti isplaćivati plaće, tada ćemo svakog radnika, koji ne pristupi štrajku niti jednoga dana, simbolično jednokratno nagraditi s 50€ zbog povećanog obima posla za one koji su radili dok drugi štrajkaju - navodi se u dopisu.