FOTO Na štrajku radnica Varteksa pojavio se i dioničar Stjepan Čajić: "Naivno sam ušao u vlasništvo Varteksa"

IKR, MGA | 6.5.2024. u 11:49h | Objavljeno u Aktualno

Uz brojne radnice Varteksa, koje su jutros stupile u štrajk, ispred sjedišta tvrtke u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, prvo je istupio Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, koji je ukazao na neisplatu plaća i putnih troškova, a zatim je, potpuno neočekivano, istupio i Stjepan Čajić, inovativni IT poduzetnik, danas drugi dioničar varaždinske tekstilne i modne tvrtke, koji zajedno s rođakinjom Karlom Ćorlukom, najvećom dioničarkom, drži gotovo 50 posto dionica.   

Govoreći o svom ulasku u vlasničku strukturu Varteksa Stjepan Čajić je, tijekom svog prvog javnog istupa o Varteksu, istaknuo da je dosad samo davao novac, a sad ga se proziva kao glavnog krivca za ovu situaciju.

- Kao manji dioničar Varteksa odlučio sam se 2021. godine na veća ulaganja u Varteks kroz dokapitalizaciju nakon što su mi ispričali lijepu priču. Tada sam dobio informaciju da je tadašnji najveći dioničar Nenad Bakić spreman i dalje održavati firmu na životu, nakon što dam zajam, ali se na kraju povukao iz cijele priče, prodavši prošle godine svoj paket dionica - rekao je Čajić spominjući da je posljednjih godina gotovo desetak puta dao zajam kompaniji bez da je imao ikakvu kontrolu nad Upravom te da nije nikoga imao u Nadzornom odboru pa se pita kuda je odlazio novac koji je davao za plaće radnika.

Spominje i da se, prema njegovim saznanjima, tijekom prodaje dijela nekretnina Kauflandu i Sparu prilikom potpisivanja kupoprodajnih ugovora pojavio i konzultant koji je uzeo deset posto od prodaje nekretnina, ali nije naveo o kojem je točno konzultantu riječ.

Iako nije imao konkretna odgovor na uporne upite radnica kad će dobiti svoje plaće, Čajić na kraju kaže da ne vidi da će Varteks završiti u stečaju. Kaže da prema procjenama dosadašnji dugovi Varteksa premašuju njegovu ukupnu vrijednost, kad se u obzir uzme procjenjena vrijednost Varteksovih nekretnina. Zato smatra da bi od stihijske rasprodaje imovine najveću korist imale banke te smatra da se do cilja ove situacije treba doći kroz neko dugoročno rješenje. No radnice Varteksa za takva rješenja nemaju vremena, jer su režije već trebale platiti prošli mjesec i (pre)živjeti treba danas, stoga im vjerojatno niti Čajićeva iscrpna pojašnjenja ne znače puno.

Među radnicama koje su u štrajku, najviše je žena koje tu rada 30 i više godina. Iako je Varteks prolazio kroz brojne krize kažu da nikad nije bilo ovako. Predstavnik sindikata Tomislav Rajković kazao je i da su radnici Varteksa taoci vrijedne imovine Varteksa kojeg se žele dočepati predstavnici krupnog kapitala, i to što jeftinije i što brže. Poručio je da članica Uprave Varteksa Jelena Bošnjak ne uživa više povjerenje radnika te da je uglavnom niti nema u Varteksa jer se bavi svojim privatnim biznisom te radnici žele od vlasnika da postavi novu Upravu.