UPISI I STIPENDIJE Usvojena ovogodišnja lista deficitarnih zanimanja Grada Varaždina

| 23.7.2020. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

Na posljednjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća usvojena je, između ostalog, i Lista deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Grada Varaždina za školsku/akademsku godinu 2020./2021. Listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Grada Varaždina donosi Gradsko vijeće jednom godišnje prije raspisivanja natječaja za dodjelu stipendija, a sukladno Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prihvaćena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju učenika i studenata koji se školuju na srednjim školama i visokim učilištima. Izmjenama se uređuju pitanja koja su se u praksi, tj. provedbi Odluke, pokazala spornima. Sukladno izmjenama, u budućim će se natječajima u obzir uzimati prosjek ocjena svih prethodnih razreda srednje škole/godina studija, način podnošenja prijave bit će elektroničkim putem, naveden je način bodovanja pojedinih kriterija (uspjeh u školovanju, mjesečni prihod po članu kućanstva i postignuti izvannastavni rezultati) te je propisano što korisnik stipendije treba dostaviti za nastavak stipendiranja.

Kad je riječ o deficitarnim zanimanjima srednjoškolskog obrazovanja u dvogodišnjem ili trogodišnjem srednjoškolskom obrazovnom programu to su sljedeća zanimanja:

armirač/armiračica,

fasader/fasaderka, 

zavarivač/zavarivačica, 

krojač/krojačica,

tesar/tesarica, 

zidar/zidarka, 

limar/limarica,

elektroinstalater/elektroinstalaterka, 

vozač/vozačica motornog vozila, 

bravar/bravarica, 

instalater/instalaterka kućnih instalacija, 

rukovatelj/rukovateljica samohodnim građevinskim strojevima, 

keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, 

autolakirer/autolakirerica, 

automehatroničar/automehatroničarka,

kuhar/kuharica, 

soboslikar ličilac/soboslikarica ličiteljica, 

konobar/konobarica, 

mesar/mesarica, 

autolimar/autolimarica, 

monter/monterka suhe gradnje, 

stolar/stolarica, 

pekar/pekarica, 

obućar/obućarka, 

galanterist/galanteristica, 

strojobravar/strojobravarica, 

dimnjačar/dimnjačarka, 

prodavač/prodavačica,

grafičar/grafičarka tiska, 

slastičar/slastičarka i tapetar/tapetarka.

U četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovnom programu na listi je samo jedno zvanje, a to je elektrotehničar/elektrotehničarka, dok su na listi deficitarnih studijskih obrazovnih programa sljedeća područja: medicina, elektrotehnika, matematika, logopedija, farmacija, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, strojarstvo, građevinarstvo, engleski jezik, njemački jezik i fizika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci