U Županijskoj palači održan stručni skup za djelatnike iz područja predškolskog odgoja Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači održan stručni skup za djelatnike iz područja predškolskog odgoja

V.M./Varaždinske vijesti | 2.3.2017. u 17:25h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Županijskoj palači u Varaždinu prvi puta je održan stručni skup „Integracija eTwinning projekata u kurikulum odgojno-obrazovne skupine i vrtića“ namijenjen za odgojitelje, ali i stručne suradnike, psihologe, pedagoge, defektologe i ravnatelje svih dječjih vrtića s područja Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Svrha skupa je širenje ICT-a i svakodnevna primjena kroz eTwinning projekte, koji međunarodnom suradnjom sa stručnjacima iz predškolskog područja značajno pridonose unapređivanju odgojno-obrazovne prakse.

Skup je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje, a predavanja su održale više savjetnice za predškolski odgoj Darija Drviš i Sanja Jelovčić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koordinatorica e-Twinninga za Hrvatsku Tea Režek iz Agencije za mobilnost i programe EU, ravnateljica DV „Dječji svijet“ iz Varaždina Ljubimka Hajdin, mag. pedagogije Sanja Dretar iz DV „Dječji svijet“ Varaždin te odgojitelj mentor DV Varaždin Andreja Sedlar.

Prisutne je na početku pozdravio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek istaknuvši kako je ovakva vrsta skupa organizirana po prvi puta u Varaždinskoj županiji, objasnivši njegovu važnost za kvalitetu predškolskog odgoja.

- Tu su četiri susjedne županije, 70 sudionika, vrhunski predavači i to može biti samo dobro za predškolski odgoj tih županija. Varaždinska županija nema direktno nekog velikog utjecaja na predškolski odgoj, ali on je izuzetno bitan. Izuzetno je bitan i u vertikali predškolski odgoj - osnovno školstvo - srednje školstvo - visoko školstvo, jer čini jednu suradničku zajednicu, a ako je jedan dio u vertikali kvalitetan onda je onaj sljedeći još kvalitetniji. Danas živimo u digitalnom svijetu gdje je sve umreženo i digitalizirano, a nove tehnologije su sastavni dio našeg života pa tako i obrazovanja - rekao je pročelnik Huđek te naveo kako je eTwinning još 2006. godine uzela Europska komisija kao jednu platformu za učenje na daljinu (e-learning), ali i Erasmus koji ga je 2014. godine integrirao u svoje projekte. Dodao je kako je to jedan način življenja te stvaranja jedne suradničke zajednice u obrazovanju kroz platforme: informatiku, komunikacijske sustave i nove tehnologije, a bez kojih danas više ni ne možemo zamisliti obrazovanje.

Ravnateljica DV „Dječji svijet“ iz Varaždina Ljubimka Hajdin pojasnila je kako su eTwinning projekti idealni za početak uključivanja u integraciju europskih projekata, prvenstveno zbog toga jer je platforma namijenjena isključivo obrazovno odgojnim djelatnicima.

- Današnji skup namijenjen je tome da se dobe šire informacije na koji način se može priključiti na platformu i prijaviti u projekte ili pak biti koordinator u tim projektima. S obzirom da na našem području nekoliko vrtića već više godina radi na tim projektima oni su ustvari danas i prenositelji iskustva, odnosno imamo zadatak predstaviti projekte na kojima smo mi radili. Ono što ćemo svakako najviše istaknuti je da ti projekti stvaraju zajednicu koja uči. To nisu projekti iz kojih proizlazi neka ekonomska pomoć ili novci, već su projekti gdje se stječu nove razmjene iskustva s područja predškolskog odgoja, ali i upoznaju ljudi na profesionalnoj i privatnoj razini što je jako dobro - naglasila je ravnateljica Hajdin.

U nastavku izlaganja odgojiteljica mentor iz DV Varaždin Andreja Sedlar predstavila je projekt "Music, Kids, and Play" koji je u Hrvatskoj nagrađen nagradom COMET za najbolji projekt u području predškolskog odgoja. Istaknula je kako je projekt prepoznat i u Europi, a ujedno je i jedan od prvih projekata takve vrste u Varaždinskoj županiji.

Inače, djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja na području Varaždinske županije obavlja se u 32 dječja vrtića, od kojih su 24 samostalna dječja vrtića, dok je 8 dječjih vrtića s jednom ili više podružnica. Gradovi i općine osnivači su 11 dječjih vrtića, vjerske zajednice osnivači su 2 dječja vrtića, a u privatnom je vlasništvu 19 dječjih vrtića. Osim dječjih vrtića, djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja obavlja se i u osnovnim školama i udrugama (programi predškole i kraći športski programi za djecu predškolske dobi).

0203_predskolski_skup_2.JPG