U četvrtak u Kuli stražarnici kod Starog grada izložba “Žene i psi”

N.P./VV | 6.9.2017. u 08:15h | Objavljeno u Društvo

Izložba Ivana Mladenovića, “Žene i psi” je druga njegova izložba u nešto manje od godinu i pol. Izložba se otvara u četvrtak 7. rujna, u Galeriji HDLU - u Kuli Stražarnice kod Starog grada. Prošlogodišnja izložba „Bikovi“ nastala je izradom skulptura bikova u kamenu, koji su autoru poslužili kao predložak za monotipije. Izložba „Žene i psi“ nastala je obrnutim putem, crtežima koji su poslužili za izradu skulptura.

- Figure psa i žena razvijam kroz crteže i tražim formu koja će odgovarati različitim oblicima kamena i drveta. Kada sam razvio teme u crtežu, uzimam kamen, klešem ga i tražim oblike koje želim naglasiti. Žensku figuru radim kroz glatku i grubu teksturu, a psa u glatkoj teksturi. Modele žene i psa prilagođavam različitim formama drveta akacije – opisuje Ivan Mladenović svoj pristup stvaranju ove izložbe.

Tema izložbe postavlja pitanje što pas predstavlja u životu žene i (ili) muškarca. Je li pas zamjena za (izgubljenog) partnera, utočište za tugu ili mržnju zbog gubitka, ili ipak samo kućni ljubimac. Pas je dio obitelji i ponekad nadomjestak za vjernost, pravednost, uravnoteženost, popuštanje i nadomjestak za strpljivog slušatelja.

- Ženske figure izrađujem motornom pilom, dlijetom i brusevima kako bih izrazio više vrsta tekstura, od grube do glatke teksture drveta i kako bih naglasio fakturu, tj. otisak motorne pile i dlijeta. Psa od drveta akacije oblikujem motornom pilom, dlijetom i konstrukcijski lijepim dijelove tijela na duge noge. Na taj način radim viziju svojeg psa koji je simbol prijateljstva i putnik kroz život i smrt - pojašnjava Mladenović.