Ravnatelji srednjih škola još jednom pozvali učenike sa stradalih područja: "Naša su vam vrata i srca otvorena" Foto: Krešimir Đurić

Ravnatelji srednjih škola još jednom pozvali učenike sa stradalih područja: "Naša su vam vrata i srca otvorena"

IHR/Varaždinske vijesti | 14.1.2021. u 15:02h | Objavljeno u Društvo

Dan nakon razornog potresa koji je mnoge obitelji s područja Sisačko-moslavačke županije ostavio bez krova nad glavom ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije i Učeničkog doma održali su online sastanak kako bi dogovorili na koji način pomoći učenicima i njihovim obiteljima. Pod nazivom “Zajedništvo nema granica” dogovoreno je kako će škole organizirati prikupljanje donacija, prehrambenih i živežnih namirnica u narednom periodu, no na sastanku je dogovoreno kako će i ravnatelji srednjih škola i roditelji učenika otvoriti vrata svojih domova kako bi zbrinuli djecu s potresom stradalih područja kako bi im osigurali pozitivno okruženje, emocionalnu i ljudsku podršku.

S obzirom na to da je drugo polugodište pred vratima, ravnatelji varaždinskih srednjih škola su ponovno uputili poziv svojim kolegama, roditeljima i učenicima iz Sisačko-moslavačke županije koji nemaju adekvatne uvjete za praćenje nastave u drugom polugodištu da im se obrate i dođu u Varaždinsku županiju. .

- Učenici naših škola, roditelji, kolege nastavnici i ravnatelji žele primiti učenike i u ovom trenutku osigurati im topli dom, potrebnu informatičku opremu za praćenje nastave što mnogi, vjerujemo, nemaju, osobito oni smješteni u kamp kućicama. Sva naša vrata i srca su otvorena – rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, predsjednica varaždinskog ogranka Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i savjetnica župana Radimira Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti.

DSC_9677.jpg

Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin

Kaže kako u ovom trenutku imaju spremno 120 obitelji koje žele primiti učenike i njihove obitelji s potresom razrušenih područja.

- Ravnatelji škola s područja Sisačko-moslavačke županije upoznati su s našom inicijativom, no bojimo se da možda misle da želimo da se učenici ispišu iz svojih škola. Ne želimo nikoga raseliti, niti odvojiti od njihovih obitelji, nego želimo pomoći u ovom prijelaznom razdoblju od nekoliko mjeseci kako bi svi učenici imali uvjete za normalan život i učinkovito učenje ili kroz online nastavu ili kroz nastavu u školi, koja će biti organizirana za maturante. Škole u Varaždinskoj županiji opremljene su sa svom potrebnom informatičkom tehnologijom. Zato pozivamo još jednom sve koji trebaju da nam se slobodno jave, a mi ćemo u školama i obiteljima pružiti potrebnu podršku za to – poručila je Grđan i dodala kako će za sve učenike i njihove obitelji koji dođu Varaždinska županija osigurati i testiranje na COVID-19.

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić dodala je kako su od trenutka razornog potresa razmišljali kako pomoći učenicima.

- Budući da smo prosvjetari pokrenuli smo inicijativu da učenici koji nemaju uvjete za praćenje nastave dođu k nama – rekla je Klarić i dodala kako će u narednom periodu svaka škola organizirati i skupljanje donacija i drugih vrsta pomoći kako bi u narednom periodu, kada obnova krene, pomogli ljudima s potresom pogođenih područja.

DSC_9702.jpg

Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin

- Naša škola je strukovna škola i u svojim radionicama izrađujemo proizvode koje ćemo u narednom periodu sigurno usmjeriti na potresom pogođena područja, a već smo ponudili i kamionski prijevoz donacija i svega što će biti potrebno za Sisačko-moslavačku županiju – najavila je ravnateljica Klarić i dodala kako imaju jednog učenika s potresom stadalih područja koji će nastavu u drugom polugodištu započeti u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin, no on je stigao izvan ove zajedničke inicijative srednjoškolskih ravnatelja Varaždinske županije.

Brojni nastavnici, učenici i njihovi roditelji iz Srednje strukovne škole Varaždin iskazali su spremnost da prime učenike iz Sisačko-moslavačke županije.

- Možemo osigurati smještaj za 20, 25 učenika i njihove obitelji, a spremni smo za učenike organizirati i praksu u našim radionicama – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Ta će se škola i na brojne druge načine uključiti u pomoć stradalim obiteljima s područja Sisačko-moslavačke županije, kao što su učinili i u Gunji, nakon poplava.

- U našim radionicama spremni smo izraditi ormare, krevete, sašiti ručnike ili posteljinu, sve što će biti potrebno. Naši kolege su već bili dolje u Petrinji, Glini i Sisku, gdje su pomagali u sklopu vatrogasnih društava i društava Crvenog križa i imamo već konkretna saznanja što je potrebno i kamo ćemo usmjeriti našu pomoć - rekao je ravnatelj Košćak.

DSC_9712.jpg

Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin