Ravnatelji srednjih škola još jednom pozvali učenike sa stradalih područja: "Naša su vam vrata i srca otvorena" Foto: Krešimir Đurić

Ravnatelji srednjih škola još jednom pozvali učenike sa stradalih područja: "Naša su vam vrata i srca otvorena"

IHR/Varaždinske vijesti | 14.1.2021. u 15:02h | Objavljeno u Društvo

Dan nakon razornog potresa koji je mnoge obitelji s područja Sisačko-moslavačke županije ostavio bez krova nad glavom ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije i Učeničkog doma održali su online sastanak kako bi dogovorili na koji način pomoći učenicima i njihovim obiteljima. Pod nazivom “Zajedništvo nema granica” dogovoreno je kako će škole organizirati prikupljanje donacija, prehrambenih i živežnih namirnica u narednom periodu, no na sastanku je dogovoreno kako će i ravnatelji srednjih škola i roditelji učenika otvoriti vrata svojih domova kako bi zbrinuli djecu s potresom stradalih područja kako bi im osigurali pozitivno okruženje, emocionalnu i ljudsku podršku.

S obzirom na to da je drugo polugodište pred vratima, ravnatelji varaždinskih srednjih škola su ponovno uputili poziv svojim kolegama, roditeljima i učenicima iz Sisačko-moslavačke županije koji nemaju adekvatne uvjete za praćenje nastave u drugom polugodištu da im se obrate i dođu u Varaždinsku županiju. .

- Učenici naših škola, roditelji, kolege nastavnici i ravnatelji žele primiti učenike i u ovom trenutku osigurati im topli dom, potrebnu informatičku opremu za praćenje nastave što mnogi, vjerujemo, nemaju, osobito oni smješteni u kamp kućicama. Sva naša vrata i srca su otvorena – rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, predsjednica varaždinskog ogranka Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i savjetnica župana Radimira Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti.

DSC_9677.jpg

Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin

Kaže kako u ovom trenutku imaju spremno 120 obitelji koje žele primiti učenike i njihove obitelji s potresom razrušenih područja.

- Ravnatelji škola s područja Sisačko-moslavačke županije upoznati su s našom inicijativom, no bojimo se da možda misle da želimo da se učenici ispišu iz svojih škola. Ne želimo nikoga raseliti, niti odvojiti od njihovih obitelji, nego želimo pomoći u ovom prijelaznom razdoblju od nekoliko mjeseci kako bi svi učenici imali uvjete za normalan život i učinkovito učenje ili kroz online nastavu ili kroz nastavu u školi, koja će biti organizirana za maturante. Škole u Varaždinskoj županiji opremljene su sa svom potrebnom informatičkom tehnologijom. Zato pozivamo još jednom sve koji trebaju da nam se slobodno jave, a mi ćemo u školama i obiteljima pružiti potrebnu podršku za to – poručila je Grđan i dodala kako će za sve učenike i njihove obitelji koji dođu Varaždinska županija osigurati i testiranje na COVID-19.

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić dodala je kako su od trenutka razornog potresa razmišljali kako pomoći učenicima.

- Budući da smo prosvjetari pokrenuli smo inicijativu da učenici koji nemaju uvjete za praćenje nastave dođu k nama – rekla je Klarić i dodala kako će u narednom periodu svaka škola organizirati i skupljanje donacija i drugih vrsta pomoći kako bi u narednom periodu, kada obnova krene, pomogli ljudima s potresom pogođenih područja.

DSC_9702.jpg

Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin

- Naša škola je strukovna škola i u svojim radionicama izrađujemo proizvode koje ćemo u narednom periodu sigurno usmjeriti na potresom pogođena područja, a već smo ponudili i kamionski prijevoz donacija i svega što će biti potrebno za Sisačko-moslavačku županiju – najavila je ravnateljica Klarić i dodala kako imaju jednog učenika s potresom stadalih područja koji će nastavu u drugom polugodištu započeti u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin, no on je stigao izvan ove zajedničke inicijative srednjoškolskih ravnatelja Varaždinske županije.

Brojni nastavnici, učenici i njihovi roditelji iz Srednje strukovne škole Varaždin iskazali su spremnost da prime učenike iz Sisačko-moslavačke županije.

- Možemo osigurati smještaj za 20, 25 učenika i njihove obitelji, a spremni smo za učenike organizirati i praksu u našim radionicama – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Ta će se škola i na brojne druge načine uključiti u pomoć stradalim obiteljima s područja Sisačko-moslavačke županije, kao što su učinili i u Gunji, nakon poplava.

- U našim radionicama spremni smo izraditi ormare, krevete, sašiti ručnike ili posteljinu, sve što će biti potrebno. Naši kolege su već bili dolje u Petrinji, Glini i Sisku, gdje su pomagali u sklopu vatrogasnih društava i društava Crvenog križa i imamo već konkretna saznanja što je potrebno i kamo ćemo usmjeriti našu pomoć - rekao je ravnatelj Košćak.

DSC_9712.jpg

Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci