UDRUŽILI SE Ravnatelji srednjih škola nude smještaj za učenike i obitelji iz potresom pogođenih područja Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

UDRUŽILI SE Ravnatelji srednjih škola nude smještaj za učenike i obitelji iz potresom pogođenih područja

VV | 30.12.2020. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Jutros u osam sati održan je virtualni ZOOM sastanak ravnatelja srednjih škola i učeničkog doma Varaždinske županije okupljenih u varaždinski ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Uz redovne teme, fokus sastanka bila je hitna reakcija i humanitarna inicijativa pomoći učenicima, roditeljima i kolegama ravnateljima srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednica varaždinskog ogranka UHSR-a i savjetnica župana Radimira Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan komentirala je zaključke radnog sastanka sa svojim kolegama ravnateljima:

- Krizne situacije nitko ne planira no upravo sada moramo pokazati staloženost, zajedništvo, humanost i ponuditi konkretna rješenja. Cijela Hrvatska suosjeća sa Siskom i Petrinjom, međutim zagrebačko iskustvo iz ožujka ove godine pokazalo je i dokazalo svu sporost i neučinkovitost u zakonskim rješenjima na nacionalnom nivou. Pohvaljujemo spremnost mnogih pojedinaca, građana, udruga i institucija u instant prikupljanju humanitarne pomoći, prehrambenih i higijenskih potrepština. Međutim, svjesni smo da to nipošto nije dugoročno rješenje. Ljudi su ostali bez svojih domova ili su im ostale ruševine neadekvatne za normalan život - istaknula je Grđan.
Zato su ravnatelji odlučili sve školske resurse staviti u funkciju i maksimalno otvoriti obrazovnu logistiku Varaždinske županije.

Zdravka_Grđan.JPG

- Pod nazivom “Zajedništvo nema granica” organizirat ćemo prikupljanje donacija, prehrambenih i živežnih namirnica u narednom periodu te će svaka srednja škola dati svoj specifičan doprinos. Strukovna škola u izradi posteljine, namještaja, a Strojarska i prometna škola te Srednja škola Vinica će svojim teretnim vozila odvesti pomoć tijekom narednih mjeseci. Konkretno to znači da ćemo dati doprinos u opskrbi i najhitnijih potrepština učenicima i njihovih roditelja u obliku donacija preko komunikacijskih kanala s našim kolegama ravnateljima Sisačko-moslavačke županije. Međutim, ono ključno što pokrećemo je inicijativa prihvata učenika s pogođenih područja u naše domove - u domove naših učenika i njihovih obitelji, naših nastavnika i u domove ravnatelja. Učenički domovi u Varaždinu i Maruševcu također otvaraju svoja vrata – naglasila je Grđan.

Mnogi smještajni kapaciteti su ponuđeni na raspolaganje diljem Hrvatske, no i ravnatelji srednjih škola kažu kako će otvoriti i vrata svojih domova te pružiti učenicima sigurno i pozitivno okruženje te emocionalnu i ljudsku podršku.

- Osobito kada krene drugo polugodište, učenici moraju imati osnovne uvjete za učenje i život - navodi Grđan.

Svaki ravnatelj će odraditi komunikaciju sa svojim Vijećem učenika, Vijećem roditelja i kolektivom te pozvati na humanost i definirati koliki broj domova i obitelji možemo otvoriti za učenike srednjoškolce iz Sisačko- moslavačke županije.

Varaždinska županija u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo osigurat će testiranje na COVID-19 za sve učenike spremne na život u našim obiteljima i pohađanje naših srednjih škola, dok država ne donese dugoročno rješenje.