Prometna nesreća, srčani arest? Ne brinite, Sveučilište Sjever obilježava Međunarodni dan sestrinstva Foto: Sveučilište Sjever

Prometna nesreća, srčani arest? Ne brinite, Sveučilište Sjever obilježava Međunarodni dan sestrinstva

Varaždinske vijesti | 9.5.2019. u 14:08h | Objavljeno u Društvo

Na Sveučilištu Sjever - Sveučilišnom centru Varaždin, u organizaciji Odjela za sestrinstvo aktivno će se obilježiti Međunarodni dan sestrinstva i to u dva dana; u petak 10. svibnja i ponedjeljak 13. svibnja.

U petak 10. svibnja će se, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije, na parkiralištu Sveučilišta održati simulacije prometne nesreće i srčanog aresta u kojima će kao volonteri sudjelovati studenti sestrinstva. Realističan prikaz ozljeda, nesreće te zbrinjavanja unesrećenog snimat će studenti Odjela za multimediju – u prijavno dojavnoj jedinici Zavoda za hitnu medicinu i vozilu hitne pomoći te na mjestu nesreće, parkiralištu. Početak događaja bit će u 10:00 sati na parkiralištu ispred Sveučilišta Sjever.

Osim ovog zanimljivog događaja, u ponedjeljak će Odjel za sestrinstvo ugostiti Kerekesh teatar koji će izvesti predstavu „Krtice“ za studente, nastavnike i suradnike Odjela za sestrinstvo s početkom u 16:00 sati, u dvorani UNIN 2-110.

Svake godine 12. svibnja medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Upravo je Nightingale govorila kako je zdravstvena njega znanost i umijeće, pri čemu je i za najosnovnije elemente zdravstvene njege potrebno znanje, empatija, altruizam, predanost.

- Tog dana senzibilizira se javnost o važnosti medicinskih sestara u zdravstvenoj njezi bolesnih, ali i zaštiti i promociji zdravlja pojedinca, obitelji i zajednice. Ove aktivnosti na Sveučilištu Sjever svakako će pridonijeti senzibilizaciji javnosti o značaju sestrinske profesije, a medicinskim sestrama /tehničarima iskazati zahvalnost za predanost u radu - navodi v.d. pročelnice Odjela za sestrinstvo doc.dr.sc. Marijana Neuberg te dodaje da je Sveučilište Sjever vodeća obrazovna ustanova u edukaciji medicinskih sestara na preddiplomskoj i diplomskoj razini te da svake godine bilježi konstantan rast interesa i zanimanja za upise na ove studijske programe.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci