Ministarstvo branitelja odobrilo UDVDR Ogranak Ivanec sufinanciranje dvaju projekata

VV | 9.8.2020. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

U ivanečkom ogranku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u posljednje vrijeme imaju puno razloga za zadovoljstvo. Naime, osim činjenice da se programi temeljeni na promicanju vrijednosti Domovinskog rata, s posebnim naglaskom na očuvanje sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, provode značajnijih problema, dodatni razlog za zadovoljstvo je odgovor Ministarstva hrvatskih branitelja u kojem stoji kako su odobrena još dva projekta, odnosno njihovo sufinanciranje.

Jedan od njih je obilježavanje sjećanja na Vukovar, u sklopu kojeg će se 22. kolovoza održati 15. memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje, kojeg tradicionalno podržavaju i Gradovi Ivanec i Lepoglava, potom će 17. i 18 . listopada biti organiziran posjet Vukovaru i okolnim mjestima koja su stradala tijekom Domovinskog rata, pa 2. memorijalni turnir sjećanja u pikadu i belotu humanitarnog karaktera, te Kolona sjećanja, koji će se, zajedno sa školskim tribinama, održati u danima sloma obrane Vukovara.

Posjet Vukovaru i okolici bit će treći, ujedno i posljednji u objedinjenoj cjelini u sklopu koje se odaje dužno poštovanje, prije svega poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali i svima koji su na njezinom najistočnijem dijelu sudjelovali u obrani Hrvatske i na bilo koji način doživjeli ratne strahote.

Tako je ove godine u planu obilazak zgrade Veleprometa, dijela Borovog Naselja, Aljmaša i još nekih okolnih lokacija koje nisu bile obuhvaćene na prijašnja dva 2018. i 2019., tijekom kojih se više od 50 građana svih dobi prvi puta direktno susrelo sa strahotama koje su se na tim lokacijama proživljavale ranih 90-ih.

Kao i svaki puta, i ovaj će obilazak biti programski razrađen, iz razloga da bi njegovi sudionici imali prigodu na kvalitetan način 'upiti' stvarna događanja koja će im, kao i do sad, prenositi njihovi akteri, odnosno branitelji Tovarnika, Aljmaša, Vukovara, neki od njih i zatočenici srpskih koncentracijskih logora.

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, značajnu pomoć u provedbi ovog projekta pružit će i Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, s kojim je također dogovoren nastavak suradnje. Nadalje, odobreno je i sufinanciranje memorijala sjećanja na poginule hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju, čime se također doprinosi zajedničkom promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Na oba projekta ivanečkim dragovoljcima i veteranima veliku pomoć i potporu pružaju i kolege iz HVIDR-e Ivanec.

Istaknimo kako je do sad u 2020. godini UDVDR Ogranku Ivanec odobreno sufinanciranje 8 projekata, od čega tri Grad Ivanec, dva Ministarstvo hrvatskih branitelja, te po jednog Varaždinska županija, Grad Lepoglava i Općina Klenovnik, a neki su još, temeljem raspisanih natječaja, u procesu razmatranja i čekaju se odgovori.

Što se tiče ostalih aktivnosti, s kolegama iz Udruge veterana 7. GBR Puma dogovorena je suradnja na najmanje dva projekta u narednom razdoblju. Na jednom, u kojem se pomaže hrvatskim braniteljima slabijeg socijalnog statusa, nositelj je Udruga veterana Puma, a drugi je pokrenut zajedničkim snagama na izgradnji spomen obilježja umrlom kolegi i tako će se i nadalje raditi na njemu, uz suradnju s još nekim udrugama i institucijama.

Nadalje, na poziv vodstva Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995, mahom sastavljenog od pripadnika 104. Brigade HV, ali i drugih postrojbi, izaslanstvo predsjedništva nazočilo je obilježavanju 3. obljetnice postojanja Kluba. Uz zajednički svečani dio, u neformalnim je razgovorima dogovorena suradnju na nekim projektima od zajedničkog interesa.

Također, na športskim susretima dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Maruševcu sudjelovalo je 20-ak članova, te su osvojena dva druga i jedno treće mjesto i družilo s više od 120 hrvatskih branitelja s područja Varaždinske županije.

U suradnji sa Ženskim odbojkaškim klubom proveden je memorijalni turnir sjećanja na poginule hrvatske branitelje iz Ivanca, Romana Ribića i Željka Putara Grdaka na kojem je sudjelovalo preko 50 mladih sportaša.

Veliki odaziv građanki i građana, njih preko 200, na obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja, koje je realizirano s Pčelarskom udrugom Čmalico Bednja, HVIDR-om Ivanec, župom Ivanec, uz pomoć Poslovne zone Ivanec i IVKOMa Ivanec, također je veliki razlog za zadovoljstvo i još jedna u nizu pohvala šire društvene zajednice za aktivnosti koje se u kontinuitetu provode.

Jednako tako, primaju se i pohvale s više instanci za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja u Klenovniku, u suradnji s Općinom Klenovnik, DVD Klenovnik i tamošnjim članovima udruge.

A za dobar rad i suradnju s ostalim udrugama, proteklih su tjedana stigle još dvije Zahvalnice, koje su UDVDR Ogranku Ivanec dodijelili HVIDR-a Ivanec i Planinarski klub Ivanec, s kojima se kvalitetno surađuje već godinama, stoga se njihove pohvale iznimno cijene.

Uz provedbu svih navedenih, te aktivnosti u nadolazećem razdoblju, posebice onih u kolovozu, radi se i na montaži Dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost", čija će promocija, zbog aktualne epidemiološke situacija koja je usporila provedbu završnih aktivnosti, biti krajem tekuće godine.

Osim planiranih aktivnosti, koje su mahom iskomunicirane s javnošću, u UDVDR Ogranak Ivanec pripremaju i dva velika programa-projekta iznenađenja, a o čemu se točno radi, obznanit će uskoro.