Kuhajte s nama: kako pripremiti starinsko jelo od heljde? Foto: Dino Možek

Kuhajte s nama: kako pripremiti starinsko jelo od heljde?

Maja Grbić Alimanović | 21.2.2022. u 17:04h | Objavljeno u Društvo

Ovi posljednji dani zime pravo su vrijeme da u svoj jelovnik uvrstimo heljdu, namirnicu koja je nekada bila sastavni dio kuhinje Zagorja i Međimurja, ali je u moderno vrijeme nepravedno zapostavljena. Ima vrlo specifičan, pomalo “zemljani” okus i izrazito vrijedan nutritivan sastav. Osim visokog udjela ugljikohidrata, sadrži i dosta proteina te masnoća, a ne sadrži gluten. Tako da je zbog svoga balansiranog sastava, uz pravo bogatstvo vlakana i minerala, heljda idealna u suvremenoj prehrani.

Na sjeveru Hrvatske heljda je poznata kao jedan od glavnih sastojaka u pripremi domaćih krvavica tj. ćurki ili kao prilog raznim tradicionalnim jelima, ali posljednjih godina sve je više onih koji uz heljdinu kašu koriste i heljdino brašno, i to u pripremi palačinki, kolača i drugih jela.

Za oživljavanje kulinarske tradicije, ali i uzgoja heljde na varaždinskom području velika je zasluga stanovnika Zbelave, Kućan Marofa te Kućana Gornjeg i Donjeg gdje se nekada tradicionalno uzgajala i konzumirala heljda. Danas je ta tradicija ponovno živa kroz djelovanje Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina”, ali i rad OPG-a Pocedulić koji proizvode heljdu i proizvode od heljde poput brašna, heljdine kaše, ali i jastuka punjenih heljdinim ljuskicama.

Udruga je osnovana prije deset godina, a kako nam pojašnjava njezina predsjednica Ruža Levatić, za sve je zaslužan “Kučanski koščičjak”. Ovo tradicionalno jelo od heljde, koje su stare generacije pripremale kao posno jelo za Badnjak, gotovo je bilo zaboravljeno.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u