Kako napraviti dobar piling od sastojaka koje svi imamo kod kuće? Foto: Ilustracija/Pexels

Kako napraviti dobar piling od sastojaka koje svi imamo kod kuće?

Tatjana Zoka | 23.1.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Do prije nekoliko godina pričalo se samo o make-upu kao glavnoj beauty rutini, a danas je tu temu zamijenio neizostavan skin care – to jest njega kože lica. Sve se više potiče njegovanje kože koja prvenstveno dolazi iznutra pa ne iznenađuje činjenica da ni jedan make-up ne može prekriti eventualne nedostatke na koži nastale upravo zbog zanemarivanja osnovne njege.

Upravo zato sve se više priča o važnostima pilinga i maska. Pilinzi će omogućiti koži da diše te odstraniti odumrle stanice kože i obnoviti epidermu, a maska pružiti potrebnu njegu. Iako na tržištu postoji bezbroj proizvode koje možete kupiti za ove tretmane, moguće je i kod kuće izraditi sasvim jednostavne domaće pilinge uz vrlo lake recepte koji će poslužiti kao prirodan lijek, a istovremeno vi dobivate blistavu i osvježenu kožu lica, a sve sastojke većina vas uvijek ima kod kuće.

Kada je vrijeme za piling?

Dakle, ako primijetite na licu suhoću kada prođete po njemu stražnjom stranom ruke to je očiti znak da je vrijeme za piling. Suha koža otežava da se upiju sve kreme i ulja koja koristite pa je upravo zato važno maknuti im s puta mrtvu kožu. Važno je znati da postoje pilinzi za tijelo i za lice, a iznimno je bitno da se ne koristite piling koji je namijenjen tijelu za piling lica – ako je on previše abrazivan može dovesti do pucanja krvnih žila ili ostaviti sitne ogrebotine na koži.

pexels-photo-7514870.jpg

Prije same primjene bilo kakvog pilinga važno je pripremiti lice – detaljno ga očistiti i pustiti da se u potpunosti osuši, a nakon toga ga laganim kružnim pokretima nanijeti na lice (pripazite da izbjegavate područje oko očiju). Kada se radi o tome koliko često valja primjenjivati ovaj postupak, smatra se da je dovoljno 1-3 puta tjedno nanositi piling za lice – s ničime nije dobro pretjerivati, a ako ipak niste sigurni najbolje je da se posavjetujete s kozmetičarkom ili dermatologom koji će vam dati najbolji savjet.

Pazite kako nanosite!

Piling je jedan od najučinkovitijih načina za rješavanje mrtvih stanica s kože, ali jako je važno nanijeti ga pravilno jer krivi postupci mogu dovesti do oštećenja kože pa je važno da znate kakvu kožu lica imate i koji piling je za to prikladan. Pobrinite se za to da vam lice bude čisto te da izbjegnete osjetljivu kožu oko očiju ili usana i vodite računa o tome treba li vam grublji ili nježniji – ovisno o dijelu tijela za kojeg ga koristite. Sol i šećer odlični su sastojci za deblje dijelove kože poput laktova i peta, kava se često koristi za ruke, noge i stražnjicu, dok će nježni pilinzi od zobi i meda biti najbolji za lice.

Iako uvijek možete odabrati kupovnu verziju, DIY recepti savršeni su jer ih možete izraditi sami kod kuće odmah i s njima ne možete pogriješiti. Najvažnije je znati omjer sastojaka koje morate koristiti, a glavna su dva: grubi sastojci i oni mokri koji omekšavaju kožu. Važno je odabrati prave i biti strpljiv te dosljedan u režimu kako biste postigli željene i dugoročne rezultate, ali i pratiti kako kože reagira. Ako vas koža peče ili je crvena, možda ste previše agresivni ili vam ne odgovara neki od sastojaka koje koristite. Isto tako, kod nanošenja izbjegavajte grube pokrete kako ne biste dodatno i nepotrebno iritirali kožu. Najčešće se koriste sastojci poput bijelog ili smeđeg šećera, zobene pahuljice (sitno mljevene), voda, med, jogurt, cimet, kokosovo ili bademovo ulje, banane... Nakon korištenja piling isperite samo vodom kako bi hranjivi sastojci ostali na koži. 

pexels-cottonbro-6635922.jpg

Zobene pahuljice, ulje, med...

Iskušajte se u tome da napravite vlastiti piling za lice jer izrada je vrlo jednostavna, a na kraju i financijski isplativija opcija od kupnje gotovog. Dobar recept za piling ne traži puno sastojaka, samo je važno da ih dobro umiješate u gustu smjesu (slobodno koristite i štapni mikser kako biste si olakšali), a slobodno ga ostavite određeno vrijeme na koži kako bi počeo djelovati. Obavezno ga isperite toplom vodom te osušite laganim tapkanjem ručnikom. Odličan recept koji će umiriti kožu je upravo ovaj s dva sastojka: zobene pahuljice i med koji prirodno umiruju kožu te djeluju protuupalni i hidratantno. Pomiješajte 1 žlicu sitno mljevenih zobenih pahuljica, 2 žličice smeđeg šećera, 1 žličicu meda i par žlica maslinovog ulja te sve zajedno dobro promiješajte. Kada smjesa bude poput paste lagano nanesite na lice te nakon korištenja isperite vodom.

pexels-photo-4491165.jpg

Isprobajte i piling napravljen od banana i šećera – banana je odličan tretman protiv preranog starenja i bora te ujedno vrlo bogata vitaminima i mineralima. Izrada je vrlo jednostavna: izgnječite jednu bananu i dodajte joj žlicu šećera. Med je baza i jedna od glavnih sastavnica DIY pilinga jer pruža hidrataciju i otvara pore, a također umiruje lice sklono aknama i miteserima. Odlično je što je pogodan za sve tipove kože te u njega možete po želji dodati šećer i limunov sok te nježno nanijeti na lice. Osim toga, protuupalna svojstva imaju cimet i kurkuma koje također možete koristiti u izradi pilinga – pomiješajte ih s vodom te napravite pastu. Zanimljiva je činjenica da je i kava jedan od proizvoda koji je iznimno koristan za tijelo i lice jer pomaže ukloniti odumrle stanice kože, poboljšava ten, izglađuje kožu, a nevjerojatno je koristan u borbi protiv celulita. Zato, nemojte bacati talog od kave već mu dodajte 1 žlicu ulja i napravite nježan piling. Time istovremeno pružate koži zaštitu i njegu, a tako i sami pridonosite smanjenju otpada i recikliranja.

Označeno u