Ivanečki Crveni križ obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze Foto: VV arhiva / ilustracija

Ivanečki Crveni križ obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Varaždinske vijesti | 19.9.2018. u 15:53h | Objavljeno u Društvo

Svake godine Hrvatski Crveni križ tradicionalno obilježava zajedničku akciju svih društava Crvenog križa – Tjedan borbe protiv tuberkuloze čime se želi ukazati na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze. Jedna od aktivnosti u radu društava Crvenog križa je posjet osobama oboljelim od tuberkuloze, a posebno onima u stanju socijalne potrebe i liječe se u bolnicama ili u svojim kućama.

Obilježavajući Tjedan borbe protiv tuberkuloze, od 14. do 21. rujna, GDCK Ivanec pripremilo je prigodnu donaciju ručnika, majica i čarapa za bolesnike oboljele od TBC-a u Službi za plućne bolesti i TBK Klenovnik. Prigodna donacija predana je 18. rujna, u suradnji GDCK Ivanec s GDCK Varaždin, Ludbreg i DCK Varaždinske županije, koji su također predali svoju donaciju raznih proizvoda za osobe koje se liječe u Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

Prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2017. godinu, broj osoba oboljelih od tuberkuloze iznosi 9 na 100.000 stanovnika (ukupno 371 osoba). Nepravilno liječenje tuberkuloze smanjuje mogućnost potpunog izlječenja i može dovesti do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema nekim ili svim lijekovima), a tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se pravilno liječi.

U Tjednu borbe protiv tuberkuloze GDCK Ivanec uključilo se i u projekt Hrvatskog Crvenog križa – Nacionalnog društva Zagreb, pod nazivom "Živjeti punim plućima", putem kojeg je u Lječilište upućena jedna osoba ispred GDCK Ivanec, a s područja Općine Donja Voća, koja će u Lječilištu provesti dva tjedna. Cilj projekta je smanjivanje zdravstvenih tegoba kod odraslih osoba koje boluju od kronične bolesti dišnog sustava s blagim opstruktivnim smetnjama disanja (astma).