GDCK Ivanec u projektu "Živjeti punim plućima": Iz Donje Voće na Lošinj Foto: ilustracija / Pixabay

GDCK Ivanec u projektu "Živjeti punim plućima": Iz Donje Voće na Lošinj

Varaždinske vijesti | 17.9.2018. u 20:51h | Objavljeno u Društvo

Hrvatski Crveni križ provodi različite aktivnosti vezane uz zdravstveni odgoj, prosvjećivanje i informiranje svojih članova i drugih građana te sudjeluje u promociji zdravog načina života, a provodi i brojne zdravstveno-preventivne akcije i projekte.

Jedan od projekata u okviru zdravstveno-preventivnih aktivnosti je i projekt Hrvatskog Crvenog križa - Nacionalnog društva Zagreb pod nazivom "Živjeti punim plućima", čija je svrha organizirati i omogućiti rehabilitaciju i oporavak u Lječilištu Veli Lošinj za 15 odraslih osoba koje boluju od kronične bolesti dišnog sustava s blagim opstruktivnim smetnjama disanja (astma) kako bi se poboljšalo njihovo zdravstveno stanje i kvaliteta svakodnevnog života.

- Cilj projekta je smanjivanje zdravstvenih tegoba kod 15 odraslih osoba koje boluju od kronične bolesti dišnog sustava s blagim opstruktivnim smetnjama disanja (astma), po jedan korisnik iz 15 županija u Hrvatskoj. Iz Varaždinske županije ovih je dana u Lječilište upućena korisnica ispred Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, s područja općine Donja Voća, koja će u Lječilištu provesti dva tjedna - kazala je ravnateljica GDCK-a Ivanec Jasminka Ruhek.

Napomenula je da su dosadašnja iskustva iz Lječilišta Veli Lošinj pokazala vrijednost primjene ljekovitih čimbenika po zdravlje oboljelih osoba.

- Po završetku rehabilitacije za očekivati je bolje zdravstveno stanje, veće samopouzdanje i radnu sposobnost oboljelih osoba. Općenito, korisnici se rado uključuju u program rehabilitacije zbog dodatne edukacije o vlastitoj bolesti i pravilnom korištenju vježbi disanja, čime se stiče pozitivan odnos prema rehabilitaciji i kontroli bolesti dišnog sustava. Plućnom rehabilitacijom skraćuje se trajanje liječenja u bolnici i smanjuje korištenje lijekova pa je ekonomski isplativa - naglasila je Ruhek.

Projekt započinje početkom obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze koji se, kao zajednička akcija Hrvatskog Crvenog križa, obilježava od 14. do 21. rujna.