IN MEMORIAM Dr. Zvonimir Kovšca - iznimna marljivost, požrtvovnost i samozatajnost

vv | 29.3.2022. u 16:41h | Objavljeno u Društvo

Doktor Kovšca bio je kirurg stare škole, pripadnik sjajne generacije kirurga koji su kirurgiju naše ustanove doveli iz razine opće na razinu specijalističke kirurgije, ukazao je dr. Hlebar

Baš kao što je i živio, samozatajno i daleko od očiju javnosti, tako nas je napustio dr. Zvonimira Kovšca, varaždinski kirurg koji je kolegama i varaždinskoj bolnici poklonio 45 godina svog života i rada.

Ispraćen je prošlog vikenda u krugu obitelji, prijatelja i kolega, a u ime potonjih oprostio se dr. Marko Hlebar, pročelnik službe kirurgije u varaždinskoj Općoj bolnici.

Nakon osnovne škole i gimnaziju u Varaždinu, Kovšca 1959. upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu te 1965. počinje raditi kao stažist u Općoj bolnici Varaždin. Nakon stručnog ispita i specijalizacija iz opće kirurgije, 1973.  položio je specijalistički ispit  stekao status specijalist opće kirurgije, a godinu kasnije postaje rukovoditelj odjela za dječju kirurgiju. Zatim je organizator procesa rada u odjelu za akutnu neurotraumu, 1983. rukovoditelj odjela za vaskularnu kirurgiju, a od 1988. zamjenik rukovoditelja radne jedinice za kirurške bolesti, da bi godinu dana kasnije postao v.d. privremenog rukovoditelja radne jedinice za kirurške bolesti što je do umirovljenja  2010 godine.

- Doktor Kovšca bio je kirurg stare škole, pripadnik sjajne generacije kirurga koji su kirurgiju naše ustanove doveli iz razine opće na razinu specijalističke kirurgije. Put koji je odabrao bio je težak, pun nepoznanica, učenja i pokušaja u vrijeme kada informacije i znanje nisu bili niti približno dostupni kao što su danas.  Dr. Kovšca i ostali kolege svojim su radom započeli i proveli razvoj specijalističkih odjela unutar službe za kirurške bolesti koji se u osnovi zadržao i danas, istaknuo je dr. Hlebar.

Velik doprinos, kako je napomenuo, dao je razvoju dječje, a posebice vaskularne kirurgije, grane kirurgije  koju je najviše volio i radio i u kojoj je ostvario i svoje najbolje rezultate.

- Kao kirurg bio je veoma svestran, vrijedan, nikad nametljiv, uvijek na raspolaganju pacijentima i mlađim kolegama.  Educirao je brojne kolege, asistirao mnogima na njihovim prvim operacijama, bio je spreman pomoći kod komplikacija. Pamtimo ćemo  ga najviše po njegovoj iznimnoj marljivosti, požrtvovnosti i brizi za pacijente.  Osobno ga pamtim kako me učio ispravno postaviti običan kirurški šav, koji makar se zove običan zapravo i nije jednostavno  ispravno postaviti a  on ga je zaista znao postaviti najbolje, ukazao je dr. Hlebar, naglašavajući da je dr. Kovšca zadužio kolege svojom ljudskom kvalitetom, marljivim radom, pomoći i predanim znanjem.