Gošće iz Slovenije u Varaždinskoj županiji "otkrivaju" makovnjaču, koščićjak, gibanik, sarmu... Foto: Varaždinska županija

Gošće iz Slovenije u Varaždinskoj županiji "otkrivaju" makovnjaču, koščićjak, gibanik, sarmu...

Varaždinske vijesti | 24.9.2022. u 10:13h | Objavljeno u Društvo

Udruga žena "Trnovečko srce" Trnovec domaćin je dvodnevnog druženja sa ruralnim ženama Republike Slovenije.

Predstavnicama Saveza ruralnih žena Slovenije (Zveza kmetic Slovenije) svoju baštinu i proizvode, osim domaćina, predstavljaju i Udruga Hajdina kroz spremanje "Kučanskog koščićjaka", te Udruga žena općine Vidovec kroz pripremu "Vidovečkog gibanika".

Naravno, druženje i razmjena iskustava nastavlja se i u subotu i to na Zeljarijadi. Svrha i cilj ovakvih posjeta, osim samog druženja je i razmjena iskustava kako u svakodnevnom životu tako i u poljoprivrednoj proizvodnji.

- I u Sloveniji kao i u Varaždinskoj županiji oko 30% žena su nosioci obiteljskih gospodarstva. Osim bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, držanjem obitelji na okupu, žene su i glavni čuvari kulturne baštine i nepresušni izvor informacija za generacije koje dolaze - istaknuto je ovom prilikom.

Radnom sastanku prisustvovao je i pročelnik UO za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek.

Zveza_kmetic_Slovenije_23092022_1.jpg

Zveza_kmetic_Slovenije_23092022_2.jpg

Zveza_kmetic_Slovenije_23092022_3.jpg

Zveza_kmetic_Slovenije_23092022_4.jpg