FOTO Večeri čitanja u OŠ Sveti Ilija: Čitamo, plešemo, crtamo, plovimo i slavimo! Foto: Gordana Šimunec / OŠ Sveti Ilija

FOTO Večeri čitanja u OŠ Sveti Ilija: Čitamo, plešemo, crtamo, plovimo i slavimo!

VV / M. Priher i S. Lelkić | 6.12.2021. u 20:13h | Objavljeno u Društvo

Kreativnost i natjecateljski duh među učenicima obilježili su treću večer čitanja u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Svetome Iliji, održanoj 25. studenoga u okviru projekta "Marul je naše blago", kojim učenici i učitelji ove škole obilježavaju "Godinu Marka Marulića" i "Godinu čitanja".

>> Godina Marka Marulića i Godina čitanja u OŠ Sveti Ilija uz večeri čitanja i potragu za blagom

>> FOTO Održana druga večer čitanja u sklopu projekta Marul je naše blago

Učenici i učitelji ponovno su se okupili u školskoj dvorani obasjanoj sjajem svijeća gdje su čitali, plesali, izrađivali brodove od papira, rješavali zadatke, ali i slavili rođendan(e)! Večer je započela kratkim razgovorom o razlogu okupljanja: Juditinom 500. rođendanu. Učiteljica Maja Priher otkrila je da rođendan slavi i jedna "Marulovka" pa su svi zajedno zapjevali "Sretan rođendan" osmašici Lani Tomašković koja je okupljene počastila bombonima.

Nakon što je knjižničarka Tatjana Slunjski pitanjima potaknula otvaranje ladice sjećanja o zanimljivosti iz života Marka Marulića, posvetili su se kreativnome radu. Budući da je najvažnije prijevozno sredstvo Marka Marulića bio brod, učenica Marija Žimbrek iz 8.b pokazala je Marulovcima kako izraditi brodove od papira koje su koristili u kasnijoj aktivnosti.

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_1.JPG

Kratko su ponovili sadržaj čitanja prvih triju pjevanja iz slikovnice "Marul i Judita", a zatim su krenuli na čitanje preostalih triju pjevanja. Četvrto pjevanje iz slikovnice čitala je učiteljica Maja Priher, peto pjevanje učiteljica Sunčana Lelkić, a šesto knjižničarka Tatjana Slunjski. Njihova čitanja upotpunila je ravnateljica Anđelka Rihtarić koja je čitala dijelove prepjeva originalnoga epa.

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_4.JPG

A kako bi u čitanje uveli još malo živosti i dinamike, osmašice Ida Horvatić, Magdalena Mikac, Vita Sokol i Marija Žimbrek, šestašice Nika Đurkas i Samanta Gregurek te petašice Petra Kožul i Nika Priher plesom su prikazale svoje viđenje renesansne gozbe. Njih su pripremale učiteljica Glazbene kulture Jelena Keretić te učiteljica Tjelesne i zdravstvene kulture Tajana Cikojević. Tako se i plesni pokret, uz riječi i crteže, pridružio obilježavanju Godine Marka Marulića.

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_2.JPG

Nakon čitanja i kratke okrijepe u školskoj blagovaonici za dio je učenika uslijedio i natjecateljski dio večeri dok je skupina učenica pod vodstvom učiteljice Dijane Piskač prionula likovnome radu u motivacijski i bajkovito uređenoj učionici Likovne kulture. Učenice grupirane u parove izrađivale su skice za mural s temom Marka Marulića za izradu kojeg će im biti potrebni još tjedni marljivog rada.

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_5.JPG

Natjecateljski se dio večeri za ostale Marulovce sastojao od dviju aktivnosti. Igra "Upari strofe" skupine je učenika usmjerila na čitanje, a zatim i uparivanje deset strofa originalnog epa s njihovim prepjevom na suvremeni hrvatski jezik. Zadatak su odradili bez većih poteškoća. Dobivene su strofe potom koristili u aktivnosti "Doplovi, pročitaj, dopuni, otplovi i nova pitanja ulovi". Brodove od papira izrađene na početku večeri veslima (drvenim kuhačama) pomicali su do stola na drugome kraju dvorane gdje ih je čekala posudica s pitanjima. Svaki je član skupine trebao iz posudice uzeti dva pitanja i sigurno doveslati do početne točke.

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_11.JPG

Otvarali su pitanja na koja su odgovarali pomoću strofa uparenih u prethodnoj aktivnosti. Svaku skupinu pratilo je budno oko učitelja-sudaca: učitelj Igor Puček, knjižničarka Tatjana Slunjski te učiteljice Jelena Keretić, Tajana Cikojević i Sunčana Lelkić. Voditeljica aktivnosti bila je učiteljica Maja Priher. Učenici su predano i ozbiljno pristupili rješavanju svih zadataka, ali smijeha nije nedostajalo!

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_12.JPG

Večer je završila plesom: učiteljica Jelena Keretić podučila je okupljene osnovnim plesnim koracima renesansnoga plesa. Veselo su otplesali iz dvorane spremni za četvrtu, ujedno i posljednju večer čitanja.

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_3.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_6.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_7.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_8.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_9.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_10.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_13.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_14.JPG

os_sveti_ilija_vecer_citanja_25112021_15.JPG