Godina Marka Marulića i Godina čitanja u OŠ Sveti Ilija uz večeri čitanja i potragu za blagom Foto: Gordana Šimunec / OŠ Sveti Ilija

Godina Marka Marulića i Godina čitanja u OŠ Sveti Ilija uz večeri čitanja i potragu za blagom

VV / S. Lelkić | 4.11.2021. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Povodom "Godine Marka Marulića" i "Godine čitanja", u utorak, 26. listopada učenici i učitelji Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji započeli su s provođenjem projekta "Marul je naše blago".

Riječ je o projektu koji su na poticaj ravnateljice Anđelke Rihtarić pokrenule učiteljice Hrvatskoga jezika Maja Priher i Sunčana Lelkić, knjižničarka Tatjana Slunjski, učiteljica Likovne kulture Dijana Piskač te vjeroučiteljica i voditeljica Fotografske skupine Gordana Šimunec.

- Cilj je ovoga projekta učenicima približiti Marka Marulića kao osobu zahvaljujući kojoj već pet stoljeća čitamo knjige tiskane na hrvatskome jeziku - ističu iz škole.

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_01.JPG

Projekt je zamišljen kao nekoliko večeri čitanja na kojima će se čitati Marulićeva Judita u formi slikovnice "Marul i Judita" autorice Andrijane Grgičević, ali isto će tako biti zastupljeno čitanje dijelova izvornoga epa i prepjeva na suvremeni hrvatski jezik koji je napravljen zahvaljujući Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Kao uvod u večeri čitanja osmišljena je radionica "Potraga za blagom" čiji je krajnji cilj bio pronaći blago - Marulićev umjetnički ep "Judita" koji mu je donio titulu oca hrvatske književnosti. Učenici su do blaga došli rješavanjem raznih zadataka kojima su ujedno upoznavali i usvajali važne informacije o "ocu hrvatske književnosti".

Projekt su prigodnim riječima otvorile ravnateljica Anđelka Rihtarić i učiteljica Hrvatskog jezika Maja Priher, nakon čega je počela potraga za blagom. Okupljeni su učenici po ulasku u blagovaonicu dobili ulaznicu za potragu. Ulaznice su bile ključ za podjelu u skupine. Učiteljica Sunčana Lelkić objasnila je pravila potrage te im predala prvi zadatak kojim su trebali pronaći svoju matičnu učionicu. Da bi pronašli učionicu, učenici su trebali riješiti matematičke zagonetke sastavljene od godina rođenja i smrti Marka Marulića. Zagonetke je osmislio učitelj matematike Igor Puček.

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_02.JPG

Po pronalasku učionice, skupinama su dodijeljene i osobe koje su pratile njihovo rješavanje zadataka te provjeravale točna rješenja. Ovu su ulogu preuzele ravnateljica Anđelka Rihtarić, pedagoginja Lucija Šambar te učitelji Tajana Cikojević, Dijana Piskač, Ondina Strahonja i Igor Puček.

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_03.JPG

Kako bi mogli uspješno rješavati zadatke, učenici su se najprije uhvatili ukoštac s Marulićevom biografijom, a nakon detaljnoga iščitavanja krenuli su u potragu. Prema zadanim su uputama trebali u školi pronaći skrivene zadatke. Prvi od njih bila je slagalica s novčanicom od petsto kuna na kojoj se nalazi lik Marka Marulića. Nakon rješavanja slagalice dočekao ih je zadatak Križ-kraž, odnosno križaljka s pojmovima iz biografije koju su prethodno čitali. U trećem zadatku pod nazivom Kartografija i orijentacija trebali su pokazati vještinu snalaženja na slijepoj karti i označiti tri grada vezana za život Marka Marulića. Uz malu pomoć učenika članova Fotografske skupine, koji su za njih čuvali kartu Hrvatske i sjeverne Italije, i ovaj su zadatak uspješno riješili.

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_04.JPG

Ovim su zadacima učenici samostalno upoznavali Marka Marulića, a četvrti ih je zadatak doveo do blaga – skriven na raznim mjestima u školi dočekao ih je ep Judita. U zadatku "Tko se gdje krije?" učenici su dobili priliku prolistati ep te se upoznati s likovima o kojima će više saznati tijekom sljedećih večeri čitanja.

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_05.JPG

Nakon uspješno odrađene potrage, učenici su gledali film "500 godina Judite" koji je za njih izabrala učiteljica Gordana Šimunec. Učiteljica im je naglasila da pozorno prate film jer će im činjenice koje saznaju biti potrebne za završnu aktivnost. Potom su se vratili u školsku blagovaonicu koja ih je dočekala u novome ruhu - ispunjena sjajem svijeća, mirisom svježih kolača i toploga čaja koje je za njih pripremila školska kuharica Snježana Sokol. Nakon zamorne potrage i prije završne aktivnosti trebalo se i okrijepiti!

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_06.JPG

- Završni dio naše prve večeri započeli smo slaganjem slagalice s likom Marka Marulića i nazivom našega projekta koju je pripremila učiteljica Dijana Piskač. Potom smo se udobno smjestili i pažnju usmjerili prema ravnateljici koja je započela čitanje uvodnih stihova Marulićeve Judite i time nas doista uvela u večeri čitanja - dodali su iz škole.

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_07.JPG

Prije rastanka valjalo je ponoviti i usustaviti naučene informacije o Marulu i njegovoj Juditi kroz završnu aktivnost Škrinjica s blagom. Aktivnost su vodile knjižničarka Tatjana Slunjski i učiteljice Maja Priher i Sunčana Lelkić. One su za učenike pripremile škrinjicu u kojoj su se nalazila pitanja vezana za Marulovu biografiju i film koji su učenici gledali. Aktivnost je potaknula natjecateljski duh među učenicima, a pokazali su i kako su tijekom večeri dobro upoznali i upamtili informacije o Maruliću i Juditi.

- Zahvaljujući ovoj aktivnosti, uspjeli smo sa samo nekoliko bodova razlike dobiti i pobjedničku skupinu večeri. Prvu smo večer završili pljeskom, čestitkama pobjednicima i podjelom skromnih nagrada. Učenici su bili oduševljeni osmišljenim aktivnostima te su na odlasku rekli kako jedva čekaju sljedeću večer čitanja! - poručili su iz škole.

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_08.JPG

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_09.JPG

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_10.JPG

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_11.JPG

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_12.JPG

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_13.JPG

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_14.JPG

os_sveti_ilija_marul_je_nase_blago_veceri_citanja_15.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci