FOTO Održana druga večer čitanja u sklopu projekta Marul je naše blago

Varaždinske vijesti | 23.11.2021. u 18:48h | Objavljeno u Društvo

Druga večer čitanja u sklopu projekta Marul je naše blago kojim učenici i učitelji OŠ "Vladimir Nazor" u Svetome Iliji obilježavaju Godinu Marka Marulića i Godinu čitanja, održana je u srijedu, 10. studenoga 2021. godine.

Učenici i učitelji okupili su se u školskoj dvorani te u nešto mirnijoj atmosferi započeli čitanje slikovnice Marul i Judita autorice Andrijane Grgičević.

Čitanje je bilo popraćeno i dvjema aktivnostima koje su učenicima otkrile dosad nepoznate informacije o Maruliću, ali i potaknule ih da razmisle tko su osobe iz njihova života koje imaju karakteristike poznatih biblijskih junakinja.

Na početku večeri ponovljene su informacije o Maruliću koje su naučili na prvome susretu, a zatim su se udobno smjestili i počeli s čitanjem.

Slikovnica Marul i Judita na prikladan i razumljiv način učenicima približava važnost i utjecaj Marka Marulića. I ona je, kao i izvorni ep, podijeljena u šest pjevanja. Na drugoj večeri čitanja pročitali su i raspravljali o prvim trima pjevanjima iz slikovnice.

Prvo pjevanje čitala je učiteljica Sunčana Lelkić, a knjižničarka Tatjana Slunjski njeno je čitanje upotpunila čitanjem strofa izvornoga epa.

Drugo je pjevanje čitala učiteljica Maja Priher. Nakon čitanja slijedio je kratak razgovor o pročitanome. Budući da se navedena pjevanja bave životom Marka Marulića i počecima pisanja Judite, nakon čitanja uslijedila je aktivnost koja je učenicima otkrila još jedan detalj o životu samoga Marulića.

Riječ je o slagalici na kojoj se nalazila fotografija kule na Voćnome trgu u Splitu. U toj je kuli Marulić nekoliko dana proveo kao zatvorenik. S druge strane slagalice nalazio se labirint koji je učenicima otkrio razlog Marulićeva boravka u zatvoru.

Uslijedilo je čitanje trećega pjevanja koje je čitala vjeroučiteljica Gordana Šimunec. U ovom su pjevanju upoznati s likovima te mjestom i vremenom radnje epa Judita.

Zadnji stihovi trećega pjevanja otkrivaju da će junak ove priče ipak biti junakinja pa je i učiteljica Gordana za učenike pripremila aktivnost o najpoznatijim biblijskim junakinjama.

Učenici su najprije rješavali premetaljku u kojoj su otkrivali imena deset biblijskih junakinja, a potom su se detaljnije upoznali s njih pet: Deborom, Magdalenom, Evom, Mirjam i Juditom.

Imena junakinja trebali su povezati s pričama o njihovome životu te slikama, odnosno fotografijama na kojima su prikazane.

Nakon uspješno odrađenoga zadatka osobine biblijskih junakinja povezivali su s osobinama sebi bliskih osoba te zaključili da svatko od njih ima svoju junakinju, odnosno junaka. Njihovi su junaci prijatelji i prijateljice, majke, bake i drugi članovi obitelji.

Istovremeno s odvijanjem prethodno opisane aktivnosti, dio se učenica s učiteljicom Dijanom Piskač povukao u svoje odaje. One će u čast Marulu i Juditi izraditi mural kojim ćemo zaokružiti obilježavanje Godine Marka Marulića.

Nastavak slijedi na trećoj večeri čitanja…

Označeno u