FOTO Održana druga večer čitanja u sklopu projekta Marul je naše blago

Varaždinske vijesti | 23.11.2021. u 18:48h | Objavljeno u Društvo

Druga večer čitanja u sklopu projekta Marul je naše blago kojim učenici i učitelji OŠ "Vladimir Nazor" u Svetome Iliji obilježavaju Godinu Marka Marulića i Godinu čitanja, održana je u srijedu, 10. studenoga 2021. godine.

Učenici i učitelji okupili su se u školskoj dvorani te u nešto mirnijoj atmosferi započeli čitanje slikovnice Marul i Judita autorice Andrijane Grgičević.

Čitanje je bilo popraćeno i dvjema aktivnostima koje su učenicima otkrile dosad nepoznate informacije o Maruliću, ali i potaknule ih da razmisle tko su osobe iz njihova života koje imaju karakteristike poznatih biblijskih junakinja.

Na početku večeri ponovljene su informacije o Maruliću koje su naučili na prvome susretu, a zatim su se udobno smjestili i počeli s čitanjem.

Slikovnica Marul i Judita na prikladan i razumljiv način učenicima približava važnost i utjecaj Marka Marulića. I ona je, kao i izvorni ep, podijeljena u šest pjevanja. Na drugoj večeri čitanja pročitali su i raspravljali o prvim trima pjevanjima iz slikovnice.

Prvo pjevanje čitala je učiteljica Sunčana Lelkić, a knjižničarka Tatjana Slunjski njeno je čitanje upotpunila čitanjem strofa izvornoga epa.

Drugo je pjevanje čitala učiteljica Maja Priher. Nakon čitanja slijedio je kratak razgovor o pročitanome. Budući da se navedena pjevanja bave životom Marka Marulića i počecima pisanja Judite, nakon čitanja uslijedila je aktivnost koja je učenicima otkrila još jedan detalj o životu samoga Marulića.

Riječ je o slagalici na kojoj se nalazila fotografija kule na Voćnome trgu u Splitu. U toj je kuli Marulić nekoliko dana proveo kao zatvorenik. S druge strane slagalice nalazio se labirint koji je učenicima otkrio razlog Marulićeva boravka u zatvoru.

Uslijedilo je čitanje trećega pjevanja koje je čitala vjeroučiteljica Gordana Šimunec. U ovom su pjevanju upoznati s likovima te mjestom i vremenom radnje epa Judita.

Zadnji stihovi trećega pjevanja otkrivaju da će junak ove priče ipak biti junakinja pa je i učiteljica Gordana za učenike pripremila aktivnost o najpoznatijim biblijskim junakinjama.

Učenici su najprije rješavali premetaljku u kojoj su otkrivali imena deset biblijskih junakinja, a potom su se detaljnije upoznali s njih pet: Deborom, Magdalenom, Evom, Mirjam i Juditom.

Imena junakinja trebali su povezati s pričama o njihovome životu te slikama, odnosno fotografijama na kojima su prikazane.

Nakon uspješno odrađenoga zadatka osobine biblijskih junakinja povezivali su s osobinama sebi bliskih osoba te zaključili da svatko od njih ima svoju junakinju, odnosno junaka. Njihovi su junaci prijatelji i prijateljice, majke, bake i drugi članovi obitelji.

Istovremeno s odvijanjem prethodno opisane aktivnosti, dio se učenica s učiteljicom Dijanom Piskač povukao u svoje odaje. One će u čast Marulu i Juditi izraditi mural kojim ćemo zaokružiti obilježavanje Godine Marka Marulića.

Nastavak slijedi na trećoj večeri čitanja…

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci