FOTO: Praizvedbom školskog mjuzikla slavio se 70. rođendan varaždinske II.OŠ

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.5.2019. u 15:46h | Objavljeno u Društvo

Prigodnim svečanim programom te premijerom školskog mjuzikla "UŠGP - Umjetnička škola glazbe i plesa" proslavljena je jučer 70. obljetnica Druge osnovne škole Varaždin. Brojne uzvanike koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu varaždinskog HNK pozdravio je ravnatelj škole Ernest Habek te je prikazan film kojim se podsjetilo na povijest škole, ali naglasili i budući planovi.

Isprofilirali se u umjetničkom dijelu

Prigodnim filmom napravljenim povodom ove obljetnice naglašeno je da je Škola počela s radom u teškim uvjetima, da osim krede, spužve i ploče nije bilo ničega te se Škola punih deset godina zapravo selila s jednog prostora u drugi i tek je 1958. preseljena u današnju zgradu.

- Zgradu su izgradili franjevci i prvotno je bila franjevačka Gimnazija, u Drugom svjetskom ratu u toj su zgradi bili njemački vojnici i nakon toga vojska bivše Jugoslavije te danas učenici II. OŠ – naglašeno je filmom.

Što se tiče same Škole, ona danas ima 692 učenika, a kad je počela s radom imala je 696 učenika s tim da je tada tih 696 učenika bilo podijeljeno u 14 razrednih odjela.- Danas mi imamo 32 razredna odjela tako da nam je nezamislivo da su tadašnji razredi imali i do 60 učenika – saznali smo od ravnatelja uoči priredbe.  Dodao je i da je Škola u to vrijeme, unatoč tim teškim materijalnim uvjetima, postizala lijepe rezultate i proglašena najboljom školom u tadašnjoj bivšoj državi. Danas Škola svojim učenicima osim redovne i izborne nastave te dopunske nastave nudi brojne različite izvannastavne aktivnosti.

Tijekom godina u Školi se održavaju projektni dani, odnosno Projektni tjedan, različiti integrirani dani, sportski dani, surađuju s različitim udruga s kojima provode i Građanski odgoj.

- Posljednjih godina željeli smo da nam se Škola profilira u umjetničkom i glazbenom dijelu. Tijekom školske godine na različite smo načine obilježavali ovu obljetnicu, završili smo izdavanjem školskog lista Zvonilica, prigodnim dokumentarnim filmom o povijesti škole te mjuziklom na koji smo naročito ponosni. Scenarij novog školskog mjuzikla koji je premijerno izveden napisali su učenici i učitelji škole, a sastoji se od 12 plesnih i glazbenih točaka. S tim mjuziklom je Škola 15. svibnja bila na natjecanju u Zagrebu na Festivalu dječjeg narodnog stvaralaštva te osvojila prvu nagradu i drugo mjesto - rekao je ravnatelj, dodajući da Škola postiže zapažene rezultate i na natjecanjima te sudjeluje u različitim projektima bilo školske ili državne razine.

Planovi za bolje sutra

U razgovoru s ravnateljem čuli smo i planove. Tako će se u narednom razdoblju raditi na energetskoj obnovi škole, obnovi školske kuhinje i izgradnji multimedijalne dvorane.- Drago nam je da je Grad prepoznao potrebu za energetskom obnovom škole i prijavio nas na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem smo uspješno prošli i očekujemo uskoro potpisivanje ugovora. Sredstva koja su osigurana predvidjeli smo za zamjenu kompletne stolarije, termofasadu, zamjenu pokrova na krovištu, izolaciju potkrovlja, obnovu kompletne kotlovnice, spuštanje stropova i kompletnu obnovu rasvjete.

Također, nakon završetka nastave, u lipnju u Školi će se obnavljati školska kuhinja, a planiramo iduće godine prenamijeniti atomsko sklonište u jednu multimedijalnu dvoranu za priredbe ili možda za iznajmljivanje zainteresiranim vanjskim korisnicima. I dio potkrovlja koji je za sada neiskorišten planiramo preurediti u jednu ili dvije informatičke učinioce koje su nam sada najveći problem, a bit će još veći kada 2020. i 2021. informatika krene kao izborni predmet od prvog razreda, tako da bi nam dobro došle još jedna ili dvije dodatne učionice - zaključuje ravnatelj.