FOTO 5. MO Varaždin: Očišćeno Harambašićevo šetalište i postavljeni uspornici prometa

| 13.10.2020. u 20:49h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom 5. mjesnom odboru kroz godinu se radi na brojnim projektima kako bi se mještanima ovog dijela grada omogućili što bolji uvjeti za život. Sluha za probleme svojim susjeda i sumještana ima potpredsjednica odbora iz redova HNS-a Marina Kaniški koja je vrlo angažirana oko uređenja kvarta.

Vrijedi istaknuti da je očišćeno Harambašićevo šetalište, a kod Dravske poljane i Dječjeg vrtića „Bajka” postavljeni su uspornici prometa kako bi se povećala sigurnost svih sudionika prometa.

Uređen je i okoliš objekta u kojem se nalaze prostorije mjesnog odbora. Na zgradi je postavljena nova zastava Hrvatske te znak za parkiranje ispred zgrade. U dvorištu su postavljeni tlakavci, a uređene su klupe i stolovi.

Uređena su i dječja igrališta Štuk i Pakračka, a završava se i rotor kod groblja koji će uskoro i službeno biti otvoren.

-Također, posebna se briga vodi za građane starije životne dobri. Uz viseću kuglanu naručili smo i pikado kako bi imali još jednu aktivnost kojom mogu kratiti slobodno vrijeme i družiti se - istaknula je Kaniški.

Osim toga, u prvom valu pandemije koronavirusa, Kaniški je s još 22 ljudi u 5. mjesnom odboru bila koordinator Stožera civilne zaštite, pomažući u kontroli provedbe mjera Stožera s ciljem očuvanja zdravlja mještana.

Istim tempom ovaj vrijedan mjesni odbor planira nastaviti i dalje. Naime, u 2021. godini cilj je riješiti problem s kanalizacijom koji stanovnici ulica Dravska Poljana i Ulice Vide Sokola imaju pri obilnim kišama te postaviti rasvjetu na prolaz kod Ulice Đure Kuhara. Riječ je o potrebi građana koji svakodnevno prolaze tim putem, a koji nije osvijetljen, kako bi sigurno stigli na odredište.

- Posebna molba za Gradske vlasti dolazi od strane umirovljenika, da se kupi donji dio zgrade u kojem se nalaze i prostorije mjesnog odbora. Naime, prostorije Udruge umirovljenika nalaze se na katu, što onemogućuje bolesnim ljudima te onima u kolicima da dolaze na druženja, ali i da se odazovu redovitom vađenju krvi te kontroli tlaka i šećera koji medicinska sestra provodi jednom mjesečno. Već se godina pokušava nešto učiniti po tom pitanju, no nažalost, za to se nema sluha - istaknula je Kaniški.

Potpredsjednica 5. mjesnog odbora ističe i nužnost nogostupa koji između Krapinske ulice i Ulice Franje Račkog, kuda djeca svakodnevno idu u školu, te nogostup na Dravskoj poljani koji se čeka već 5 godina. Postoji i potreba za rasvjetom na igralištu Štuk na kojem se djeca i mladi vole družiti ljeti u večernjim satima igrajući košarku i nogomet.

Kaniški ukazuje i na potrebu optičkog interneta na Dravskoj Poljani, čemu svjedoče brojni potpisi građana koje je prikupila.

Sve spomenute inicijative i projekti prvenstvena su zasluga potpredsjednice mjesnog odbora koja ima sluha za potrebe građana i trudi se biti kanal koji ih prenosi gradskim vlastima i ukazuje na potrebe stanovnika.

- Mogli bi se učiniti puno više kada bi vijećnici dolazili na sjednice i brinuli o svojem odboru. Nažalost, svega dvoje ili troje vijeka dolazi i to je najveći problem. Kada bi svaki od njih donio konkretne prijedloge, mogli bi o njima raspravljati i razmotriti eventualna rješenja, odnosno što mi kao mjesni odbor možemo učiniti. Puno bi se više toga moglo realizirati jer smo mi drugi po veličini mjesni odbor i dvije, tri osobe same ne mogu - kazala je Marina Kaniški.

Predsjednik podružnice HNS-a Varaždin Dejan Težak istaknuo je kako mjesnim odborima treba i pomoć lokalnih medija kako bi građani dobili informaciju da su odbori aktivni i da rade na korist zajednice.

- Velika većina građana zna da mjesni odbori postoje i da imaju svoja vijeća, ali kao da ne vjeruju da svojim prijedlozima mogu nešto promijeniti. Želimo poručiti građanima V. mjesnog odbora da se aktivnostima prema Gradu Varaždinu i ostalim nadležnim institucijama može nešto konkretno napraviti za lokalnu zajednicu - istaknuo je Težak.