Dječji vrtić Varaždin jedan od četiri vrtića u Hrvatskoj s eTwinning oznakom Foto: Ilustracija

Dječji vrtić Varaždin jedan od četiri vrtića u Hrvatskoj s eTwinning oznakom

| 4.4.2019. u 12:09h | Objavljeno u Društvo

Nakon dvodijelnog postupka prijave, Dječji vrtićVaraždin“ dobio je oznaku eTwinning škole za razdoblje 2019.-2020. kao jedan od četiri dječja vrtića u Hrvatskoj koji su ove godine dobitnici ovog vrijednog priznanja.

Dječji vrtić „Varaždin“ prepoznat je kao pionir i predvodnik u promicanju kontinuiranog stručnog usavršavanja osoblja, digitalnim praksama, inovativnim I kreativnim pristupima pedagogiji te promicanju praksi za suradnju u učenju među osobljem i djecom. Ovo nije priznanje samo za osobni uspjeh pojedinačnih odgojitelja već i za sjajno postignuće cijelog tima za eTwinning u vrtiću.

Djelatnici Dječjeg vrtićaVaraždin“ prepoznali su benefite stručnih usavršavanja koje im nudi Europska unija kroz programe Erasmus+ i ranije kroz program Comenius. Od 2013. aktivno participiraju na različitim stručnim usavršavanjima u Europi pa su tako djelatnici DV Varaždin do danas imali prilike posjetiti Latviju, Grčku, Maltu. U posljednje dvije godine aktivno su participirali u Ključnim aktivnostima 1, mobilnostima u svrhu učenja pojedinaca što je omogućilo sudjelovanja na strukturiranim tečajevima u Italiji, Španjolskoj i Cipru odgojiteljima koji su pokazali interes za ovakvim oblicima stručnih usavršavanja.

Prošle godine priveli su kraju prvi domaći projekt „Vrtić za budućnost“, a upravo je u tijeku projekt pod nazivom „Danas edukacija, sutra inovacija“ kojim želimo podići kompetencije odgojitelja u različitim područjima. Projektom želimo djeci koja su polaznici naših programa, osigurati inovativno okruženje te doprinijeti modernizaciji i internacionalizaciji naše Ustanove.

U okviru projekta, četiri odgojiteljice imaju prilike učiti o primjeni informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovanju, različitim pristupima učenju o zdravlju i prehrani te metodama preveniranja stresa te rješavanja konfliktnih situacija. One će po povratku organizirati radionice za kolege unutar ustanove i djecu u odgojno-obrazovnim skupinama. Za boravka u Španjolskoj, jedna od odgojiteljica je imala prilike posjetiti osnovnu školu u Puerto de la Cruzu te s njihovom ravnateljicom i odgojiteljima razmjeniti iskustva i usporediti obrazovne sustave u Hrvatskoj i Španjolskoj.

Prema iskustvima, odgojitelji koji odlaze na mobilnosti u okviru Erasmus+ projekata, osim podizanja kompetencija u specifičnim područjima jednako tako podižu i kompetencije u korištenju engleskog jezika, a kao rezultat jest osnažen odgojitelj spreman na različite izazove u odgojno-obrazovnim skupinama u kojima radi. Jednak tako, mobilnosti u okviru naših projekata omogućili su odgojiteljima umrežavanje sa sustručnjacima iz Europe i razmjenu različitih iskustava iz različitih obrazovnih sustava te buduće prakse u inozemstvu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci