Danijela Treska iz Novog Marofa dobitnica godišnje nagrade za udomiteljstvo Foto: HZSR

Danijela Treska iz Novog Marofa dobitnica godišnje nagrade za udomiteljstvo

Varaždinske vijesti | 18.6.2024. u 09:48h | Objavljeno u Društvo

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva, koji se obilježava 31. svibnja, u četvrtak 13. lipnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijeljene su nagrade udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2024. godini.

danijela_treska_13062024_2.jpg

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Ani Zamečnik, dok su četiri godišnje nagrade dodijeljene Jelici Kovačić, Nikolini Jelić, Danijeli Treska i Marini Crnoji.

Nagrade je uručio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, uz čestitke svim kandidiranim udomiteljima i dobitnicama nagrada na izuzetnom trudu i zalaganju u bavljenju udomiteljstvom.

Udomiteljicu Danijelu Treska za godišnju je nagradu nominirao Hrvatski zavod za socijalni rad - Područni ured Novi Marof, a nominaciju je preporukom podržao i Tim za udomiteljstvo Županijske službe Varaždinske županije.

danijela_treska_13062024_3.jpg

- Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad trinaest godina. U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima. Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji - istaknula je Ivančica Koren, voditeljica Područnog ureda Novi Marof.

- Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Područni ured Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju. Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice - naglasila je Koren.

- Danijela Treska bila je jedna od ukupno osam nominiranih udomitelja za godišnju nagradu s područja cijele Republike Hrvatske. Na ovom velikom uspjehu udomiteljici Danijeli Treska ovim putem od srca čestitamo - poručili su iz Područnog ureda Novi Marof.

Dodajmo da je Danijela Treska i 2021. bila nominirana za godišnju nagradu, a tom smo prilikom s njom razgovarali o izazovima udomiteljstva.

>> Udomiteljica Danijela: Meni to nije posao već način života bez kojeg više ne mogu

- Oduvijek mi je bilo prirodno i normalno uskočiti bilo kome u pomoć. Tako da sam se i u ovome poslu našla zapravo spontano, bez razmišljanja i planiranja - kazala nam je tada, među ostalim, Danijela Treska.

danijela_treska_13062024_1.jpg