Udomiteljica Danijela: Meni to nije posao već način života bez kojeg više ne mogu

| 12.7.2021. u 19:20h | Objavljeno u Društvo

Malo se ljudi, posebno mladih, odlučuje uključiti u nesrodničko udomiteljstvo za odrasle, a potrebe iz godine u godinu sve više rastu. Danijeli Treski udomiteljici iz Novog Marofa briga o starijima životni je poziv. Nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi se unazad nešto više od deset godina, a nedavno ju je Centar za socijalnu skrb Novi Marof nominirao za godišnju nagradu udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini.

- Oduvijek mi je bilo prirodno i normalno uskočiti bilo kome u pomoć. Još sam u školi nekako prirodno preuzela brigu o kolegici koja je bila patuljasta rasta. Tako da sam se i u ovome poslu našla zapravo spontano, bez razmišljanja i planiranja - kaže sugovornica Treska koja se doselila u Novi Marof te je 2009. godina, nakon preuređenja kuće, primila u obitelj prve korisnike. Osobe su to koje su bez adekvatne skrbi, o kojima se nema tko brinuti ili pak osobe čija djeca ili obitelj nisu u mogućnosti materijalno ni financijski skrbiti o njima.

- Prema kvadraturi kuće ishodili smo pravo kojim nam je dopušteno brinuti o četiri starije osobe i one su kod mene na stalnom smještaju te imamo jednu prostoriju za hitne slučajeve, kada useljavamo osobu na privremeni smještaj - objašnjava Danijela.

Iz novomarofskog Centra za socijalnu skrb potvrđuju da potrebe rastu te je na njihovom području šest obitelji koje se bave nesrodničkim udomiteljstvom i u tim obiteljima se na smještaju nalaze 24 korisnika. Dodaju da se trenutno u Centru za socijalnu skrb aktivno traži smještaj za sedam odraslih i starijih osoba te se njihovi stručni radnici u svom svakodnevnom radu sreću s upitima o mogućnosti smještaja teško bolesnih i starijih osoba u udomiteljske obitelji.

Zašto se naša sugovornica odlučila na udomiteljstvo starijih čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...