CISOK Varaždin: Ukupno pruženo 25.388 usluga, od čega 9.657 nezaposlenim osobama

Varaždinske vijesti | 27.7.2018. u 17:05h | Objavljeno u Društvo

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri slavi pet godina. Radi se o jednom od prvih CISOK-a otvorenih u Hrvatskoj na kojem svi bez obzira na dob ili razinu kvalifikacije, imaju pristup uslugama cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere.

- Naše usluge ubrzo su počele koristiti osnovne i srednje škole, fakulteti, zaposlene i nezaposlene osobe - ističu iz CISOK-a, dodajući da je kvaliteta usluga Varaždinskog CISOK-a prepoznata prvenstveno po otvorenosti za suradnju i prilagodljivosti konkretnim potrebama klijenata. Bilo da se radi o pojedincima ili grupama.

Kroz proteklih pet godina, ukupno je pruženo 25.388 usluga, od čega 9.657 nezaposlenim osobama, 6.789 učenicima osnovnih i srednjih škola te 2.328 roditeljima učenika. Nezaposlene osobe prvenstveno su koristile njihovu pomoć oko pisanja molbe i životopisa i priprema za razgovor za posao te njihova računala, koja su im na raspolaganju za sve aktivnosti vezane uz traženje posla. Bilo je tu i dugotrajno nezaposlenih koji su uz njihovu pomoć osvijestili važnost osobnog angažmana i savladali neke nove vještine te su se mnogi na kraju i zaposlili. A bilo je i zaposlenih koji su odlučili krenuti nekim novim smjerom na svom karijernom putu te im je na toj prekretnici trebala stručna pomoć i podrška CISOK-a.

S druge strane, velik broj provedenih aktivnosti bilo je usmjereno na prevenciju pogrešnih karijernih izbora i na pravovremeno usvajanje vještina upravljanja vlastitom karijerom. Pri tome se CISOK vodio činjenicom da je današnje tržište rada promijenjeno i u velikoj mjeri nepredvidljivo; neke struke izumiru, neke su deficitarne, a neke će se tek pojaviti.

- Ono što je nama bilo važno, svakoj osobi osvijestiti važnost cjeloživotnog učenja, prilagodljivosti promjenljivim uvjetima rada, ali i poučiti ih vještinama donošenja karijernih odluka. Tome smo pokušavali poučiti sve naše klijente, naročito učenike nižih razreda kroz prigodne radionice, učenike sedmih i osmih razreda kroz promišljanja o odabiru budućeg zanimanja te učenike srednjih škola i studente, kroz pripremu za uključivanje na tržište rada te savladavanje vještina upravljanja karijerom - navode iz CISOK-a, dodajući da se nadaju da će se kroz nove suradnje misija CISOK-a još više prepoznati i koristiti.