"Belina lipa" u Visokom, jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, bit će očuvana Foto: Varaždinska županija; VV arhiva

"Belina lipa" u Visokom, jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, bit će očuvana

Varaždinske vijesti | 8.2.2022. u 15:26h | Objavljeno u Društvo

"Belina lipa" u Visokom, vrijedan i rijedak primjerak drveća koji je zaštićeni spomenik prirode, bit će očuvana za sljedeće generacije, baš kao i jedinstveni primjerak koprivolisne lipe iz Arboretuma Opeka u Vinici.

Priopćili su to iz Varaždinske županije, dodavši da će se to dogoditi zahvaljujući Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije koja se uključila u projekt očuvanja genofonda zaštićenih i znamenitih stabala na području Varaždinske županije.

Riječ je o projektu koji Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo Hrvatskog šumarskog instituta provodi više od deset godina, na području cijele Hrvatske.

Djelatnici Instituta danas su stigli u Visoko kako bi prikupili vegetativne izbojke, tzv. plemke s "Beline lipe".

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_1.jpg

– Cilj projekta je spriječiti odumiranje zaštićenih stabala, koja ne samo da su nagrižena "zubom vremena", nego na njih nepovoljno utječu i intenzivne klimatske promjene, od sve češćih temperaturnih ekstrema preko iznenadnih oborina pa do dugih sušnih i kišnih razdoblja. Djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta će plemke "Beline lipe" cijepiti na već pripremljene podloge, čime će se u konačnici dobiti stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo – pojasnila je Sanja Kopjar iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_8.jpg

- Očuvanje genofonda "Beline lipe" od velikog je značaja lokalnu sredinu i Varaždinsku županiju, istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je prisustvovao događanju zajedno s načelnikom Visokog Dragutinom Matekovićem i ravnateljicom OŠ Visoko Nadom Horvat.

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_7.jpg

- Iznimno je važno očuvati bioraznolikost i na području naše županije, posebno u vrijeme klimatskih promjena. "Belina lipa" stara je oko 780 godina i jedno je od najstarijih stabala u Hrvatskoj. Prema legendi, tu velelisnu lipu zasadio je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. Upravo je po Beli IV. dobila ime, a zbog svojeg velikog kulturno-povijesnog značaja zaštićena je još 1966. godine. Zahvaljujući vrijednom projektu očuvanja genofonda, geni ovog spomenika prirode u Visokom bit će očuvani, baš kao i geni jedinstvene koprivolisne lipe u Arboretumu Opeka – istaknuo je župan Stričak.

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_4.jpg

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_2.jpg

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_3.jpg

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_5.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci