HDZ "Nikada više investicija na području Varaždinske županije, mjere se u stotinama milijuna eura"

Varaždinske vijesti | 6.7.2023. u 16:38h | Objavljeno u Aktualno

Na području Varaždinske županije nikada nije bilo više investicija koje se mjere u stotinama milijuna eura. Jedan je to od glavnih zaključaka posljednje sjednice Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije uoči ljetne stanke, održane jučer u prostorijama stranke u Varaždinu, navodi se u priopćenju za medije Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice, kojeg prenosimo u cijelosti.

Investicije se odvijaju na svim područjima ali svakako treba naglasiti investicijski bum kada je u pitanju prometna infrastruktura. Uz dovršetak i skoro otvaranje novomarofske obilaznice, vrijedne više od 100 milijuna kuna, tu je i kapitalni objekt brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava - Krapina.

- Do kraja godine počinje izgradnja prve dionice brze ceste prema Ivancu odnosno Lepoglavi. Potvrđeno je to na nedavno održanom sastanku s predstavnicima Hrvatskih cesta. Na tom sastanku je bilo riječi i o istočnoj obilaznici Grada Varaždina, izgradnji niza rotora i to u: Bednji, Hrašćici, Gojancu, Knegincu, Selniku...Potom cijeli niz obnova kolnika, sanacija klizišta, izgradnji nogostupa. Kada se sve to zbroji, imamo iznos investicija samo u tom segmentu od otprilike 100 milijuna eura - naveo je predsjednik županijskog HDZ-a i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Podjednaki iznos je planiran i za investicije u zdravstvenom sektoru, gdje samo nedavno potpisan ugovor za početak gradnje Centralnog operacijskog bloka iznosi više od 45 milijuna eura.

-Uz taj nedavno potpisani ugovor podsjećam i na skoro otvaranje Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, te na već otvoreni dio u sklopu Varaždinske bolnice tj. objedinjeni Hitni prijem i dnevne bolnice. Ishođena je građevinska dozvola za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, a u dvije godine za Nastavni zavod za hitnu medicinu je nabavljeno 13 novih vozila. Kada tome pridodamo i opremanje naših zdravstvenih ustanova dolazimo do brojke, odnosno investicija od 100 milijuna eura - naveo je Stričak.

Što se tiče investicija, ne zaostaje ni područje obrazovanja, gdje je Stričak najavio kako kreće projektiranje dodatnih učionica i dvorana za 13 škola (srednjih, osnovnih, područnih) kako bi svi učenici u Varaždinskoj županiji imali jednako kvalitetne uvjete za odvijanje nastave u jednoj smjeni.

Naglasio je izgradnju dvaju centara kompetentnosti, obnovu dvorca Šaulovec za potrebe Europskog talent centra, dogradnju Glazbene škole, odnosno da se u obrazovanje ulaže također oko 100 milijuna eura.

Stričak se dotaknuo i aglomeracija te projekta "Bukotermal" koji će u potpunosti promijeniti energetsku kartu ne samo istoka, već cijele Varaždinske županije. U protekle dvije godine za projekt korištenja geotermalnih izvora energije na području Općine Mali Bukovec ishođeno je više od 70 dokumenata, tj. potvrda, elaborata, suglasnosti, mišljenja...

Podatak je to koji govori o složenosti tog projekta, čiju opravdanost potvrđuju dosadašnja istraživanja. Investicija je vrijednosti 100-tinjak milijuna eura.

-Po svim dosadašnjim podacima i pokazateljima, sa postojeće dvije te još dodatne četiri bušotine proizvodit će se više od 10 MWh električne energije, odnosno radi se o proizvodnji struje i toplinske energije koja na mjesečnoj razini iznosi više od 10 milijuna kuna - pojasnio je HDZ-ov načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković.

A upravo će projekt "Bukotermal", ali i sva ostala velika ulaganja i investicije, biti teme predstojeće sjednice Skupštine Varaždinske županije. O pripremi za sjednicu također je bilo riječi na Županijskom odboru.

- Nikada nije bilo više investicija na području Varaždinske županije i sve ćemo to prezentirati i ponoviti članovima Županijske skupštine na sjednici u srijedu, ali i svim žiteljima Varaždinske županije. Iz ovoga stoji veliki rad svih zaposlenika Varaždinske županije, županijskih ustanova i trgovačkih društava, a sve u suradnju s Vladom RH, resornim ministarstvima i javnim tvrtkama koji su svi zajedno pokazali puno sluha i suradnje za potrebe naše županije i ovog dijela Hrvatske. - zaključio je politički tajnik županijskog HDZ-a Alen Runac, piše u priopćenju za medije Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice.

Galerija slika