Živi zid od Varaždinske županije traži uklanjanje antena s Vodotornja

V.V. | 17.5.2018. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

Živi zid varaždinske županije danas je predao zahtjev županu, g. Čačić Radimiru, kojim traže uklanjanje po njima ilegalno postavljenih antena na zgradi Vodotornja.

Naime, "živozidaši" ističu kako su vidom u ugovore koje je Varaždinska županija sklopila s pravnim subjektima vezano uz korištenje prostora ravnog krova zgrade Vodotornja za postavljanje antena i ostale opreme, utvrdili da se stanje iz ugovora ne podudara sa stanjem na terenu.

- Na krovu Vodotornja je postavljeno mnogostruko više opreme i antena koje nisu prikazane u ugovorima, dakle, za njih vlasnici ne plaćaju najamninu Županiji, čime je ova javna ustanova oštećena za neutvrđeni iznos. Ovim podneskom zahtjevamo Vašu hitnu intervenciju pošto na službeni upit koji smo uputili Županiji o točnom broju i modelu antena postavljenih na Vodotornju nismo dobili odgovor jer se taj podatak niti ne zna. Od Vas kao odgovorne osobe, očekuje se transparentno raspolaganje imovinom Županije - stoji u dopisu Živog zida Čačiću, ali i medijima.

U Živom zidu tvrde kako je evidentan nesklad količine opreme i antena sa stvarnim ugovorima o najmu prostora ravnog krova Vodotornja.

- Živi zid oštro osuđuje ovakvo poslovanje Županije gdje određeni poslovni subjekti vezani ugovorima plaćaju uredno najamninu, dok za određene tvrtke ne vrijede ista pravila, te postavljaju opremu i antene bez da je to evidentirano u službenim knjigama jedne ozbiljne javne ustanove - stoji u dopisu kojim traže uklanjanje antena.

- Naša je inicijativa a koju podržava većina građana i zaposlenika Vodotornja da se potpuno uklone antene i kompletna oprema u dogledno vrijeme, pošto takva oprema emitira štetno zračenje za ljude, a zaposlenici koji rade u Vodotornju su svega nekoliko metara ispod. U svim naprednim i osvještenim društvima , kontejneri i antene koje su na Vodotornju, u pravilu se postavljaju daleko od prvih nastamba, upravo zbog štetnog zračenja.

Prostor ravnog krova Vodotornja može se iskoristiti daleko isplativije za Županiju, predlažemo postavljanje fotoćelija za vlastitu proizvodnju električne energije što npr. nije uvršteno kao idejno riješenje u projektu energetske obnove. Takva idejna rješenja su ekonomski, ekološki i zdravstveno prihvatljivija od projekta koji je izrađen te se bolje uklapaju u prostorno urđenje.

Moguće je i ravni krov pretvoriti u, za ovu Županiju jedinstveni ugostiteljski objekt s vidikovcem u vlasništvu Županije, koji bi bolje punio proračun nego ilegalno postavljene neisplative antene - zaključuju.

Označeno u