Zašto stolac u Njemačkoj stoji 99 eura, a u Hrvatskoj - 218 eura?! Foto: ilustracija

Zašto stolac u Njemačkoj stoji 99 eura, a u Hrvatskoj - 218 eura?!

Varaždinske vijesti | 19.1.2024. u 18:39h | Objavljeno u Aktualno

Nije rijetkost da su pojedini proizvodi skuplji u Hrvatskoj nego u ostalim državama Europske unije, a jedan takav primjeri naveli su i na Facebook stranici "Halo, inspektore".

Usporedili su cijene jednog Ikeinog proizvoda, stolca Tossberg, u različitim državama u EU i van nje. Kako su naveli, Hrvatska je po cijeni od 218 € najskuplja.

Ikea_Hrvatska_19012024.jpg

Stolac je nešto jeftiniji u Srbiji (215 €), koja nije u EU. Taj stolac u Italiji skoro je upola jeftiniji (129 €), a u Njemačkoj je trenutno u prodaji po novoj, nižoj cijeni za 99 €, dok je kao prethodna cijena naveden iznos od 149 €.

Ikea_Njemacka_19012024.jpg

- Jesmo li kao građani Republike Hrvatske zaista postali "ovce za šišanje"? Po ovome izgleda da - jesmo! Jer, ako se Ikei u Njemačkoj isplati prodavati za manje od 100 €, u Italiji za 129 €, u Mađarskoj za 143 €... kolika im je onda u Hrvatskoj trgovačka marža? Ima li naznaka oligopola? - stoji u objavi stranice "Halo, inspektore".

Među komentarima prevladava ogorčenje te čuđenje kako u Hrvatskoj sve može biti skuplje nego u drugim zemljama, unatoč nižim plaćama u usporedbi sa zapadnim zemljama. Drugi pak navode da nije svaki Ikein artikl u Hrvatskoj skuplji nego vani te da cijene variraju od proizvoda do proizvoda u različitim državama.

Odgovor iz Ikee stranica "Halo, inspektore" nije dobila, no iz tvrtke su o ovom primjeru cijena zato odgovorili Večernjem listu. Među ostalim, u odgovoru stoji kako je "prilikom ulaska na neko tržište osnova za određivanje cijena situacija na tom tržištu, što uključuje poreze i druga davanja, cijene energenata, logističke karakteristike, primanja građana, prisutnost konkurencije...".

- Sve su to elementi koji u konačnici utječu i na finalnu cijenu proizvoda i najčešći razlozi zbog kojih i u vrlo bliskim državama postoji odstupanje u cijenama proizvoda. Koristeći sve svoje resurse, Ikea Hrvatska će i u 2024. nastaviti snižavati cijene određenih proizvoda kako bi bila još bliža svojoj poslovnoj ideji da kupcima osigura proizvode koji jednako privlače svojim dizajnom, funkcionalnošću i pristupačnom cijenom – zaključili su iz Ikee Hrvatska.