Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković: "Drvo čuva grad" Foto: Grad Varaždin

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković: "Drvo čuva grad"

Varaždinske vijesti | 3.4.2024. u 09:22h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković obratio se javnosti priopćenjem:

Drvo čuva grad. To je jedna od niti vodilje ove gradske uprave. Upravo zato na jesen kreće sadnja preko 1000 komada različitih vrsta stabala i grmlja, ali i ozelenjavanje Ulice Ivana Milčetića prema projektu kojeg su izradili 3E projekti d.o.o.. Radi se o ulici u kojoj je bivša vlast posjekla stabla radi parkirališta, a mi smo zatražili redizajn te je predviđena sadnja viših i nižih stablašica, grmova, ukrasnih trava, te uspostava novog dijela travnjaka, uzimajući u obzir i podzemne instalacije.

Drvo čuva grad. I to pokazujemo i kroz projektiranje novih dječjih igrališta (Gojanec, Istarska) koja imaju dovoljno zelenila, kao i kod projektiranja ulica. Spomenimo recimo Istarsku ulicu, u kojoj su sada u tijeku građevinski radovi te uskoro, čim stanje na gradilištu to dopusti, kreće na tom potezu sadnja 51 stabla i grmlja!!!

Drvo čuva grad. To smo pokazali i u Cesarčevoj ulici gdje se tražilo rušenje drvoreda. No, mi smo zatražili dodatnu dijagnostiku i analizu stabilnosti te smo kao gradska uprava sveobuhvatno podržali rezultate, očuvali stabla i napravili preporučene mjere sanacije. Uskoro kreće sanacija pločnika koja će se raditi pod posebnim nadzorom i uz pomoć arborista.

Drvo čuva grad. I to pokazujemo kod projekata rekonstrukcije ulica gdje se maksimalno nastoji sačuvati postojeća stabla. Primjer je Kurelčeva ulica gdje smo radili nekoliko preinaka projekta ne bi li, uz dodavanje biciklističkih traka koje smatramo da su vrlo važni dio zelene tranzicije našega grada, očuvali postojeća stabla. I da, sva stabla na tom potezu očuvat će se prilikom rekonstrukcije ove ulice.

Drvo čuva grad. To pokazujemo i prilikom vlastitih projekata, poput novog POS naselja u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića gdje smo, za razliku od POS naselja u Koblencovoj, ostavili više prostora za zelenilo.

Drvo čuva grad. I zato planiramo nove parkove. Trenutno se razrađuju ideje za dva nova parka u našem gradu, u kvartovima u kojima prijašnja vlast kod njihovih razvoja nije vodila računa o osiguravanju dovoljnog zelenila za buduće stanovnike. No, o detaljima tih parkova ćemo malo kasnije, nakon što naše stručne službe odrade sve potrebne predradnje. Ali, veselimo im se.

Drvo čuva grad. I zato prvo tražimo rješenja koja maksimalno čuvaju postojeća stabla. Zato smo i kod izgradnje nogostupa koji nedostaje u ulici Dravska Poljana prvo predložili rješenje gdje nogostup ide s druge strane ulice. No, po našem izlasku na teren i razgovoru sa stanovnicima ulice dobili smo službenu peticiju stanara u kojoj su iznijeli argumente zašto ne raditi nogostup na strani koju smo mi predložili, a zašto ga raditi na drugoj. Njihove argumente smo prihvatili. Na žalost, nekoliko stabla koja se trenutno nalaze na toj strani će se ukloniti. Nismo sretni s tim rješenjem, ali poštujemo argumente stanara te ulice. S druge strane, sretni smo jer će se nogostupom povećati sigurnost sadašnjih i budućih stanara tog dijela grada, ulica komunalno urediti a najvažnije od svega – posadit će se ukupno 28 stupastih trešanja i 7 stupastih grabova koji će uljepšati ovu ulicu i ovaj dio grada. Vrste su birane na način da budu takve koje neće u budućnosti stvarati probleme na prometnici ili nogostupu.

Ne možemo uvijek očuvati svako stablo, na uštrb razvoja ostale infrastrukture. No uvijek ćemo se truditi očuvati sva stabla koja možemo, pogotovo ona stara, ali i osmišljavati nove zelene površine koje će naš grad činiti ugodnim i zdravim mjestom za život.

Miroslav Marković mag. inf.
zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina

drvo_cuva_grad_2_varazdin_03042024.jpg