Šokantna ponuda za nastavak čišćenja Trakošćanskog jezera Foto: VV arhiva

Šokantna ponuda za nastavak čišćenja Trakošćanskog jezera

| 21.7.2023. u 13:25h | Objavljeno u Aktualno

Danas je bio rok za dostavu ponuda za nastavak čišćenja akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

Natječaj su objavile Hrvatske vode krajem lipnja, a ujedno su danas i otvarane pristigle ponude.

No, na natječaj je stigla samo jedna prijava, a prijavila se tvrtka HIS d.o.o. iz Donje Višnjice. Posebnu pozornost privukla je pritom cijena koju su ponudili. Naime, iako je procijenjena vrijednost nabave iznosila 2,5 milijuna eura (bez PDV-a), cijena koju je HIS ponudio iznosi čak 5.644.800 eura (bez PDV-a), odnosno 7.056.000 eura (s PDV-om).

Razlika u cijeni je drastična, osobito ako se u obzir uzima cijena koja je plaćena prethodnom izvođaču radova, tvrtki Bagerkop Roberto, s kojom je ugovor raskinut jer nisu u roku, koji je bio nekoliko puta prolongiran, završili čišćenje jezera.

>> NASTAVAK SAGE Hrvatske vode traže novog izvođača za čišćenje Trakošćanskog jezera

Podsjetimo, prošli tjedan iz Hrvatskih voda su nam odgovorili da je utvrđeno kako je "izvršeno radova u vrijednosti od 1.635.995,09 eura bez PDV-a, odnosno 81% vrijednosti ugovorenih radova". Ukupna vrijednost ugovora s tvrtkom Bagerkop Roberto, zajedno sa svim potpisanim dodacima, iznosila je 2.016.177,09 eura bez PDV-a. Zbog nepoštivanja ugovornih odredaba, od strane Hrvatskih voda naplaćena je garancija za uredno izvršenje ugovora.

Hrvatskim vodama poslali smo novi upit o cijeni čišćenja jezera i ponudi pristigloj na natječaj te ćemo o ovoj temi zasigurno još izvještvati.