NASTAVAK SAGE Hrvatske vode traže novog izvođača za čišćenje Trakošćanskog jezera Foto: VV arhiva

NASTAVAK SAGE Hrvatske vode traže novog izvođača za čišćenje Trakošćanskog jezera

| 19.7.2023. u 12:46h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatske vode raskinule su ugovor s tvrtkom Bagerkop Roberto i raspisale novi natječaj za čišćenje Trakošćanskog jezera, točnije nastavak uklanjanja nataloženog sedimenta

Više od dvije godine nakon potpisivanja prvog ugovora, Hrvatske vode raskinule su ugovor s tvrtkom Bagerkop Roberto i raspisale novi natječaj za čišćenje Trakošćanskog jezera, točnije nastavak uklanjanja nataloženog sedimenta.

Procijenjena vrijednost radova, koji bi trebali biti završeni za šest mjeseci, iznosi 2,5 milijuna eura (bez PDV-a), a rok za dostavu ponuda je 21. srpnja.

Raskid ugovora s Bagerkop Roberto, koji je više puta produljivan, slijedio je nakon izvješća nadzorne službe koja je utvrdila da su posljednje aktivnosti radova izvođača bile 12. travnja te su, sukladno zakonskim i podzakonskim aktima evidentirane u dnevnik građevinskih radova, kao i da je ugovor istekao 12. svibnja.

Dodali su da je glavni nadzorni inženjer naručitelju i izvođaču 1. lipnja dostavio završno izvješće, kojim je konstatirano da ugovor nije završen u cijelosti.

- Unutar samog jezera je ostala određena količina sedimenta koja je bila predviđena za uklanjanje, nisu uklonjeni privremeni putevi po jezeru koji su služili za transport sedimenta, privremeni zagat koji je izgrađen za očuvanje tršćaka i sprečavanje nekontroliranog dotoka unutar samog jezera nije uklonjen, a cijevni propusti koji su omogućavali protjecanje vode preko deponije D3 i samog potoka Čemernica su ostali ugrađeni iako je predviđeno da se isti uklone po završetku radova – naveli su iz Hrvatskih voda.

Vodno gospodarski odjel (VGO) za Muru i gornju Dravu pozvao je sudionike u gradnji 2. lipnja na predočenje činjenično izvršenih radova na čišćenju jezera Trakošćan te je sastavljen Zapisnik o izvršenim radovima.

- Zapisnikom je utvrđeno da je do navedenog datuma izvršeno radova u vrijednosti od 1.635.995,09 eura bez PDV-a, odnosno 81% vrijednosti ugovorenih radova – napomenuli su iz Hrvatskih voda i podsjetili da je ukupna vrijednost ugovora, zajedno sa svim potpisanim dodacima, iznosila 2.016.177,09 eura bez PDV-a.

Zbog nepoštivanja ugovornih odredaba, naglasili su, od strane Hrvatskih voda naplaćena je garancija za uredno izvršenje ugovora.