ZA I PROTIV CIJEPLJENJA Ospice "natjerale" dio skeptičnih roditelja da ipak cijepe svoju djecu

| 28.10.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Širenje ospica Hrvatskom ponovno je u prvi plan stavilo pitanje procijepljenosti te pro i contra stavove o obaveznom cijepljenju djece. Postotak procijepljenosti na sjeveru Hrvatske iznosi 96 do 98 posto, unatrag pet godina. Epidemiologinja varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo Katica Čusek Adamić kaže da je to odličan postotak te upozorava roditelje koji nisu cijepili svoju djecu protiv ospica, a koja nemaju kontraindikacije za cijepljenje, da su im djeca sada najugroženija te da ih svakako cijepe jer bolest nije bezazlena.

I varaždinska pedijatrica Mirjana Kolarek-Karakaš ističe da je cijepni status djece na sjeveru stabilan.

- Trend odgađanja ili odbijanja cijepljenja na našem sjeveru Hrvatske bitno se ne mijenja. I prije je bilo roditelja koji su izbjegavali cijepljenje ali nisu postojale društvene mreže, nije se o tome toliko govorilo i pisalo. Činjenica je da su roditelji, koji čitaju napise protiv cijepljenja na raznim portalima, u nedoumici i strahu i naša je zadaća podastrijeti im činjenice i uvjeriti ih u dobrobit cijepljenja - kaže ona ističući da svaki pedijatar roditelju objasni protiv kojih bolesti se dijete cijepi, koje su moguće nuspojave i na što treba usmjeriti pažnju.

- Ospice su na našim vratima, stalno se vrte oko nas. U Zagrebu je zabilježeno 20-tak slučajeva. I odrasli su ugroženi. Istina je da se svaka bolest može preboljeti. Sjetimo se doba kada nije bilo penicilina. Upala pluća mogla se preboljeti i bez antibiotika, no trajala je do mjesec i pol dana i nisu svi preživjeli. Osim toga, i preboljenje ospica može ostaviti posljedice na mozgu koje će se manifestirati desetak godina nakon preboljenja - upozorava pedijatrica te kaže da je pojava ospica u našoj blizini preplašila neke roditelje pa su, nakon prvotnog odbijanja, ipak doveli djecu na cijepljenje.

U Varaždinu je prije dvije godine održan prosvjed roditelja koji traže slobodu pri izboru cijepljenja svoje djece. Pitali smo neke od sudionika prosvjeda što se u međuvremenu promijenilo u njihovu odnosu i komunikaciji s pedijatrima. Uputili su nas na Hrvatsku udrugu roditelja aktivista (HURA) koju vodi liječnica patologinja iz Zagreba Alma Demirović.

- Roditelji s varaždinskog područja, čija su djeca proživjela oštećenja zdravlja nakon cijepljenja, kažu nam da ne nailaze na razumijevanje nadležnih pedijatara. Partnerski odnos liječnik-pacijent nije uobičajen. Roditeljima se i dalje uskraćuje pravo informiranog pristanka- kaže zagrebačka liječnica. Za aktualnu pojavu ospica kaže da se slučajevi obolijevanja ne javljaju isključivo u necijepljenih osoba.

- Masovna imunizacija protiv ospica pokazala se kao logistički neuspjeh. Kolektivni imunitet protiv ospica sada se zapravo uvelike oslanja na trajnom imunitetu starijih osoba koje su u djetinjstvu preboljele tu bolest. Cijepljenje je pomaknulo obolijevanje u odraslu ili ranu dojenačku dob što nije uobičajeno za prirodni tijek ospica. Stoga je neopravdano za njihovu pojavu kriviti necijepljenu populaciju, a posebice necijepljenu djecu - smatra liječnica.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti

 

 

Označeno u