Vijećnici spremni odreći se naknade, ali SDP-ov prijedlog o službenoj obustavi isplate ipak nije prošao

| 24.4.2020. u 13:40h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, prije prelaska na dnevni red, raspravljalo se i o prijedlogu SDP-a da se donese službena odluka o privremenoj obustavi isplate naknada gradskim vijećnicima i predsjedniku Gradskog vijeća tijekom tri mjeseca i da se sredstva usmjere za pomoć gospodarstvu ili ugroženim građanima. 

SDP je predložio da se njihov prijedlog po hitnom postupku uvrsti na dnevni red, ali do toga ipak nije došlo jer je za to na kraju glasalo samo četiri vijećnika.

Iako je to bilo suprotno poslovniku, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan dozvolio je predstavnicima svih vijećničkih klubova da se izjasne o SDP-ovu prijedlogu smatrajući da je odricanje od naknade stvar osobne odluke svakog vijećnika.

- Mislim da svi ovo mislimo i da svi isto želimo i da smo jednoglasni da se odreknemo naših naknada, ali je ovaj prijedlog vrlo osjetljiv jer oni koji nisu ovdje ne mogu se o tome izjasniti. Smatramo da odluka odreknuća ovisi o svakom vijećniku osobno, netko možda želi dati više ili manje, ali mislim da ne bi trebalo obvezati sve i da ne treba ići nekom generalnom odredbom - rekao je Habijan komentirajući da je ovaj SDP-ov prijedlog obojan politikanstvom.

Predstavnici klubova vijećnika izrekli su slično mišljenje, da su svi spremni odreće se svoje naknade, te da su to već i učinili, ali da smatraju da o tome ne treba donositi odluku temeljem Gradskog vijeća.

SDP-ov Miroslav Marković odgovorio je da njihov prijedlog nije imao nikakve veze s politikanstvom nego da su samo slijedili već iznesene prijedloge drugih vijećnika, počevši od Vjerana Strahonje.

- Mogao je to predložiti Klub vijećnika HDZ-a i mi bismo to podržali, vodili smo se solidarnošću i željeli smo dati taj zajednički impuls i bili smo razočarani što toga nema na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća - odgovorio je Marković.