Varaždinski obrtnici složno protiv ukidanja: ”Naš komorski sustav gubi na vjerodostojnosti i ugledu”

| 11.10.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Obrtnici s područja Varaždinske županije jednoglasno se protive predloženoj reformi obrtničkog sustava prema kojoj bi se do ljeta sljedeće godine trebale ukinuti Područne obrtničke komore (POK-ovi) i postojeća udruženja obrtnika te umjesto njih osnovati županijska udruženja obrtnika.

Zbog svega toga Obrtnička komora Varaždinske županije, uz podršku svih udruženja obrtnika s varaždinskog područja, predložila je opoziv predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutina Ranogajca.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak objašnjava kako je uopće došlo do spornog prijedloga izmjene Zakona o obrtu i što je njihov protuprijedlog.

- Sve je počelo početkom godine raspravom u Saboru o aktualnom rasterećenju gospodarstva uz poznati stav da treba ukinuti obvezno članstvo u HOK-u. Sve su područne komore dale svoje prijedloge, a naš je prijedlog išao u smjeru očuvanja funkcioniranja na sve tri razine, od udruženja obrtnika do POK-ova i krovnog HOK-a, ali uz dubinski preustroj, dakle organizacijski, financijski i programski. Tražili smo preustroj komore s ciljem stvaranje suvremene institucije i očuvanje imovine obrtnika. Na našim je prostorima najstarije varaždinsko udruženje koje postoji 117 godina, udruženja u Ivancu i Ludbregu postoje 113, u Novom Marofu 53 godine i najmlađe je Udruženje ugostitelja - iznosi Milak.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...