"Varaždinski div", javorolisna platana iz dvorišta II. OŠ varaždinsko Stablo godine Foto: Parkovi

"Varaždinski div", javorolisna platana iz dvorišta II. OŠ varaždinsko Stablo godine

VV | 27.5.2024. u 14:12h | Objavljeno u Aktualno

Na prvom održanom izboru za varaždinsko Stablo godine, s prikupljenih 868 glasova, pobijedila je javorolisna platana koja se nalazi u dvorištu II. osnovne škole Varaždin. U anketi koja je trajala od 2. do 17. svibnja glasači su mogli birati između 14 stabala koja su prije izbora nominirali sami građani. Prikupljeno je ukupno 3.274 glasova, od čega je pobjednica osvojila 26,5%.

Na današnjem proglašenju pobjedničkog stabla, slavljeničkom lentom ovjenčali su ju učenici II. osnovne škole Varaždin, a događaju je prisustvovala i učenica 8. c Zara Vugrinec, koja ju je nominirala za ovaj izbor.

Zara_Vugrinec.jpg

- Meni je zapela za oko jer je klupica ispod platane najdraže mjesto za sakriti se ljeti u hladovinu. Ne samo nama učenicima, već i ostalima koji se zateknu ili prolaze školskim dvorištem. Djeca ju rado slikaju ili pišu o njoj, a pogodna je i za istraživačke radove iz prirode, kemije, matematike... Netko će možda reći, drvo kao drvo, no ova je platana više od toga, ona je kraljica našega školskog dvorišta - otkrila je Zara.

Pobjednička platana česta je kulisa raznim događajima i okupljanjima te nepresušna inspiracija za dječje likovne i literarne radove te istraživanja. U školi su zato osobito ponosni što je predloženo stablo pobijedilo.

- Ulazeći u školu često ne primjećujemo ljepotu i posebnost našeg dvorišta. Zapravo doživljavamo ga kao nešto što se podrazumijeva. A zapravo imamo veliko bogatstvo. Platana, kao i deseci ostalog drveća, čine kulisu školskog života učenicima koji ovdje provode svoje slobodno vrijeme, često i nastavne satove kad vremenske prilike dopuštaju. Ponosni smo što se baš u našem dvorištu skriva ovo prekrasno drvo i što je proglašeno Stablom godine - ponosna je Sanja Posavec, ravnateljica II. osnovne škole Varaždin. 

Stablo_godine_13.jpg
 
Javorolisna platana, originalnog latinskog naziva Platanus x acerifolia, prava je prirodna znamenitost. S impresivnih 37 metara visine najviše je zabilježeno stablo u užem centru Varaždina. Ovo stablo nije samo estetski dragulj, već i ekološki heroj – proizvodi kisik, skladišti CO2 i pruža prijeko potreban hlad tijekom vrućih dana.

Izbor Stabla godine podržao je i Grad Varaždin.

- Ovaj izbor izazvao je interes naših sugrađana da obrate više pažnje na prirodu koja nas okružuje i njezine ljepote, a u svakodnevnoj strci ne razmišljamo o tome. Varaždin je zaista mali biser zelenila, i vjerujem da je i ovaj izbor utjecao da građani obrate pažnju da imamo prekrasne primjerke stabala u našem gradu. Posebno je to zanimljivo najmlađima i siguran sam da je neke i potaknuo da se popnu na njihove grane, što nažalost danas sve manje djece čini, a nama starijima to su neke od najljepših uspomena iz djetinjstva. Pohvaljujem angažman najmlađih i podržavam da se izbor naj stabla učini tradicijom - istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

Stablo_godine_8.jpg

Zbog dobrog odaziva i velikog interesa koje je izazvao izbor Stabla godine, posebno su zadovoljni i u varaždinskim Parkovima iz čijih je redova krenula ova inicijativa.

- Zahvaljujem članovima komisije, posebno Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima Varaždinske županije i njezinoj ravnateljici Sanji Kopjar čija stručna pomoć i suradnja na zaštiti gradskih stabala puno znači. Čestitam Zari Vugrinec što je prepoznala vrijednost ovog stabla i kandirala ga za Stablo godine. Veseli me da smo aktivirali mnogo mladih i njihove obitelji u ovoj akciji, što i je bio njezin cilj. Natjecanjem za Stablo godine željeli smo potaknuti naše sugrađane da promatraju okoliš oko sebe i dive se stablima - istaknula je Jelena Sekelj, direktorica Parkova.

Dodala je kako su bile nominirane čak dvije platane u gradu, a pobijedila je ova, najviša.

Stablo_godine_19.jpg

- Bile su nominirane čak dvije platane u gradu, a pobijedila je ova najviša. Mi u Parkovima platane volimo zbog njihove visine i obujma debla. Ja ih od milja zovem "varaždinski divovi". Platane su nam među najvišim primjercima stabala u centru, uz lipe, i zbog toga nas tako dobro čuvaju od klimatskih promjena i zagađenja. Primjerice, za platanu u Stepinčevoj smo izračunali da godišnje osigura 225 dana kisika za jednu osobu i smanji temperaturu za čak za čak 3,7 ̊C - istaknula je i dodala kako ovakva velika i stara stabla posebno su vrijedna i zato im se posvećuje posebnua pažnja.

- Danas kada gledamo ovu djecu kako se vesele svojoj platani i s kojom ljubavi o njoj i stablima općenito progovaraju, sretna sam jer vidim da ćemo ovo gradsko zelenilo, o kojem mi danas brinemo, imati kome ostaviti u nasljeđe. U tome veliku ulogu igraju i njihovi učitelji, kojima na tome zahvaljujemo - poručila je Sekelj. 

Proglasenje_stabla_godine.jpg

Stablo_godine_20.jpg