Varaždin po cijenama stanova dostiže Zagreb; a stare stanove neki cijene kao da su novogradnja

| 6.12.2021. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj sve je više onih koji upozoravaju na opasno napuhavanje cijena koje bi moglo dovesti do kraha tržišta sličnom onom nakon gospodarske krize 2008. godine. Poremećaj na tržištu nekretnina već se na neki način i osjeti, ali ne u pogledu pada cijena nego smanjenja prometa, koji se u Zagrebu, primjerice, prošle godine nakon izbijanja pandemije i potresa gotovo prepolovio.

I dok je prodaja nekretnina u nekim dijelovima Hrvatske pala, cijene kvadrata kontinuirano rastu, prvenstveno u novogradnji, tako da su sredinom ove godine prosječno porasle za 6 posto u odnosu na godinu ranije.

No, situacija u Varaždinu i Varaždinskoj županiji je specifična. Dok se prošle godine dinamika prodaje u Zagrebu znatno smanjila, na krajnjem sjeveru Hrvatske potražnja za stanovima ne jenjava, a Varaždin je bio među gradovima s najvećim postotkom rasta cijena kvadrata koji je iznosio 10,7 posto u odnosu na 2019. godinu.

Ove se godine taj trend nastavio, pa se sve više može čuti kako se cijenama stanova Varaždin približava Zagrebu, dok su nekada stanovi ovdje bili gotovo upola povoljniji. Prosječna cijena kvadrata u Varaždinu u zadnje dvije godine je s prosječnih 1350 eura dosegnula sadašnjih 1850 do 1950 eura po kvadratu, dok na pojedinim lokacijama premašuje i 2.000 eura.

Čak i za stare stanove neki traže 1.800 eura po kvadratu i više. Kao primjer navodi se stan od 27 kvadrata u staroj zgradi s kotlovnicom koji je u samo nekoliko dana prodan za 60.000 eura. Problem je i u tome što je potražnja veća od ponude tako da prodavatelji starih stanova često traže sličnu cijenu kao da je riječ o novogradnji.

Franjo Mendek iz agencije Mendek nekretnine kaže da se korona kriza ne može uspoređivati s globalnom gospodarskom krizom iz 2008. godine i da ne očekuje pad cijena u Varaždinu, već njihov daljnji rast. Ističe da u Varaždinu nije došlo do pada prometa nekretninama, kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske, već je potražnja i dalje velika.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti