Umirovljenicima samcima u Varaždinu računi za otpad manji za 15 kuna, stižu i novosti oko odvoza Foto: Krešimir Đurić

Umirovljenicima samcima u Varaždinu računi za otpad manji za 15 kuna, stižu i novosti oko odvoza

| 23.1.2019. u 12:49h | Objavljeno u Aktualno

- U suradnji s Udrugom umirovljenika grada Varaždina ocijenili smo da su najteža kategorija samačka umirovljenička domaćinstva. Budući da samci po pretpostavci proizvode manje otpada, a i riječ je o umirovljenicima s malim mirovinama, odlučili smo da takvim kućanstvima subvencioniramo mjesečni iznos odvoza i zbrinjavanja otpada s 15 kuna. Na taj način samačka umirovljenička domaćinstva bila bi otprilike na istoj cijeni na kojoj su bila prije uvođenja nove odluke - rekao je na današnjoj konferencije za medije varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Napomenuo je pritom da Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje fiksni iznos, koji ne ovisi o broju članova kućanstva.

- Novi zakon je slijep na socijalne kategorije, dob, status, radno mjesto, na to živi li netko sam ili je u pitanju višečlana obitelj... Fiksni iznos je jednak za sve, a po novom zakonu na taj fiksni iznos odnosi se otprilike 80-90 posto cijene u cijeloj Hrvatskoj. To znači da smo mi morali prikazati punu, ekonomsku cijenu. Kad je u pitanju volja Grada ili Općine da socijalnom subvencijom nekome smanji ekonomsku cijenu, to se mora i predvidjeti u proračunu, zato i nismo mogli to prije napraviti - dodao je Čehok.

cehok_otpad_press_2.JPG

Ujedno je najavio da će Gradsko vijeće na sjednici najavljenoj za 31. siječnja odlučivati o novoj promjeni Odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada.

- O toj je promjeni na Vijeću već bilo govora, no omaškom nije podnesen službeni, pismeni amandman, jer smo bili uvjereni da kad Grad u usmenom obliku podnese amandman, da je on prihvaćen, no predsjednik Vijeća je zatražio da se to napravi u pismenom obliku. Smanjit ćemo broj odvoza biootpada tijekom zimskih mjeseci za kućanstva u stambenim zgradama, tako da će se u razdoblju od 1. studenoga do 30. travnja odvoziti svaka dva tjedna, i uvest ćemo mogućnost da se, nakon provjere, u individualnim kućanstvima, odnosno u kućama, plastika i papir voze svaka 3 tjedna. Kućama koje imaju svoje kompostište to bi smanjilo cijenu na razinu na kojoj su bili i prije. S ovim mjerama Varaždin će biti jedan od gradova koji će imati nižu cijenu u odnosu na druge gradove - zaključio je Čehok.

Andreja Bobek, pomoćnica pročelnice za socijalnu skrb civilno društvo, dodala je da je za subvencije samačkim umirovljeničkim domaćinstvima u gradskom proračunu osigurano 400.000 kuna, a pojasnila je i postupak podnošenja zahtjeva.

- Umirovljenici samci potrebne obrasce, odnosno zahtjev trebaju podići u Upravnom odjelu za komunal ili na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina, te ga ispuniti. Uz to je potrebna fotokopija zadnjeg računa Čistoće, adresa i osobni podaci, šifra kupca, zadnji odrezak od mirovine ili potvrda HZMO-a da je u mirovini. Umirovljenici samci koji žive u kućama moraju s tim zahtjevom otići na policiju i tamo podići potvrdu da je na toj adresi prijavljena samo jedna osoba, a umirovljenici koji žive u zgradama takvu će potvrditi tražiti od predstavnika stanara. Nakon toga zahtjev se predaje u komunalni odjel - pojasnila je Bobek.

Roberto Krajcer, privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša napomenuo je da zahtjeve treba predati do 20. u mjesecu, kako bi se, nakon obrade i proslijeđivanja Čistoći, od idućeg mjeseca račun mogao umanjiti za 15 kuna.

Istaknuto je da su svi potrebni obrasci i potvrde besplatni kako umirovljenici ne bi imali dodatne troškove, a spomenuto je i da u Varaždinu, prema podacima Čistoće, ima više od 4.000 samačkih domaćinstava, dok u gradskoj upravi pretpostavljaju da je od toga sigurno oko 2.000 umirovljeničkih.

Predsjednik Udruge umirovljenika grada Varaždina Viktor Mrzlečki zahvalio je gradonačelniku na brizi o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

- Kao i kod svih komunalnih davanja, najviše su opterećeni samci umirovljenici, jer imaju samo jedno primanje, a nekako je lakše kad su dva primanja - napomenuo je Mrzlečki.

otpad_cistoca.JPG