UHS: Odaziv sudaca na mjere upozorenja je veći od 80 posto Foto: ilustracija

UHS: Odaziv sudaca na mjere upozorenja je veći od 80 posto

Varaždinske vijesti | 22.1.2024. u 16:48h | Objavljeno u Aktualno

Odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca u ponedjeljak je veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023. U nekim gradovima odaziv sudaca je i stopostotan, objavio je portal Udruge hrvatskih sudaca.

O odgodama rasprava dogovorenih za ponedjeljak stranke su obaviještene putem e-komunikacije i svojih opunomoćenika, tj. odvjetnika, te molimo stranke da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera.

U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

Mjere će se prekinuti i ranije, dođe li do ponude izvršne vlasti kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. – izrada jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda. Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023., te je obećano da će se implementirati do kraja te godine, što se nije dogodilo.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo građanima i strankama na dosad iskazanim razumijevanju i podršci. Sve mjere koje se poduzimaju usmjerene su boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa. U daljnjem postupanju suci će, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge. Novi sastanak Upravnog odbora UHS-a održat će se najkasnije 1. veljače 2024.

S obzirom na više puta ponavljanu neistinu, UHS i ovim putem ističe kako udruga nikada nije namjeravala sudjelovati u opstrukciji izbora, niti pozivati svoje članstvo na to.