U Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije stigao rijedak uređaj kakvog imaju samo klinike

| 11.4.2024. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije ravnateljica Marina Payerl Pal predstavila ulogu novog, vrijednog i rijetkog uređaja, kojim se koristi Djelatnost kliničke mikrobiologije. Riječ je o suvremenom masenom spektrometru, kakvog u Hrvatskoj imaju samo klinike i koji pacijentima hospitaliziranima zbog teških infektivnih stanja, poput sepse, može značiti život.

- Riječ je tehnologiji koja nam omogućava provođenje pouzdane, precizne metode identifikacije bakterija, kvasnica, plijesni i mikobakterija i to za nekoliko minuta, što može biti od presudne važnosti za pacijente s teškim infektivnim stanjima poput sepse. Pravovremenom primjenom adekvatne terapije antibioticima povećavaju se šanse za preživljene teško ugroženih pacijenta, a detekcijom antimikrobne rezistencije utječemo na još uvijek jako prisutan trend razvoja otpornosti bakterija na lijekove - pojasnila je doktorica Payerl-Pal.

Kako je istaknuto u priopćenju, vrijednost ovog uređaja nabavljenog uz podršku Međimurske županije iznosi 130.000 eura.

- Vrijednost i važnost ovog uređaja ogleda  se u činjenici da je za proces za koji su stručnjacima ranije trebala 24 sata, sada - na dobrobit pacijenta  - trebaju samo četiri minute - istaknuo je župan Matija Posavec.

Galerija slika