Atrij Staog grada Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinu prošle godine 20 posto više turista i čak 27 posto više noćenja

| 18.1.2019. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin je u 2018. godini posjetilo najviše turista u proteklih deset godina, koji su ostvarili najviše noćenja u tom periodu, a lani je zabilježen i najveći rast u broju dolazaka i noćenja turista u odnosu na godinu ranije. Naime, kako su izvijestili iz gradske Turističke zajednice, Varaždin je prošle godine posjetilo gotovo 33.800 turista, što je 20 posto više nego godinu ranije, a ostvareno je gotovo 71.000 noćenja, što je čak 27 posto više nego 2017.

Najviše dolazaka, ujedno i noćenja ostvareno je tijekom ljeta, odnosno od srpnja do rujna. U kolovozu je ostvaren rast u broju noćenja od čak 56 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., dok je najveći rast u broju noćenja, od čak 140 posto, ostvaren u siječnju, zahvaljujući Europskom rukometnom prvenstvu, kojem je jedan od domaćina bio i Varaždin. Pozitivne turističke brojke bilježi i varaždinski Advent tijekom kojeg je Varaždin posjetilo 24 posto više turista koji su ostvarili 14 posto više noćenja u odnosu na prosinac 2017. Zahvaljujući svemu tome, varaždinski su turistički vodiči, prema podacima Društva turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina, tijekom prošle godine gradom proveli gotovo 200 turističkih grupa, odnosno 9.000 gostiju.

- Podaci su to koji potvrđuju da su kulturno-turistički sadržaji u Varaždinu sve kvalitetniji i atraktivniji, posebno inozemnim gostima, koji se sve češće odlučuju na dulji boravak u našem gradu. Zanimljiv je podatak da su u Varaždinu prošle godine boravili turisti iz čak 67 zemalja svijeta, a prednjače turisti iz Njemačke, Poljske i Austrije, što je već tradicionalni raspored najvažnijih emitivnih tržišta, ukazuju u TZ grada Varaždina, napominjući da je, prema podacima iz sustava eVisitor, lani u Varaždinu boravilo 24 posto više domaćih gostiju te 18 posto više stranih gostiju nego godinu ranije.
Posebno ukazuju da je tijekom prošle godine značajno povećan i broj smještajnih kapaciteta u Varaždinu: otvorena su dva nova hostela i čak 22 apartmana, dvije kuće za odmor i jedan objekt sa sobama za iznajmljivanje, što je ukupno 117 novih kreveta.
- Time se broj ležajeva u gradu Varaždinu povećao na ukupno 619, a ako se tome pridodaju kreveti u Studentskom centru, koji tijekom ljetnih mjeseci djeluje kao hostel, dolazi se do brojke od ukupno 1.500 ležajeva, koliko ih u Varaždinu ima na raspolaganju od sredine srpnja do početka, odnosno kraja rujna, napominju u TZ-u.
Kontinuirani rast broja dolazaka i noćenja turista te rast broja smještajnih kapaciteta prati i kontinuitet osvajanja nagrada i priznanja. Varaždinu je prošle godine na Danima hrvatskog turizma dodijeljeno priznanje za ulazak u top 3 destinacija kontinentalne Hrvatske, a Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin osvojio je priznanje Čovjek – ključ uspjeha za vatrogasca godine. Uz to, Špancirfest, koji je prošle godine održan jubilarni, 20. put, uvršten je od strane vodeće kanadske turističke web stranice Flightnetwork među 20 najboljih festivala umjetnosti i kulture u Europi.
- Zahvaljujući manifestacijama i događanjima, koja su planirana u 2019. te daljnjem oplemenjivanju javnog prostora, ali i radu s turističkim subjektima, ugostiteljima i svim ostalim dionicima iz domene turizma, ove godine očekujemo nastavak pozitivnih turističkih brojki, vele u TZ-u.

Označeno u