U Varaždinu predstavljene mogućnosti financiranja za poduzetnice Foto: Prorsus komunikacije / Krešimir Đurić

U Varaždinu predstavljene mogućnosti financiranja za poduzetnice

| 16.10.2017. u 13:36h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji mreže poduzetnica i poslovnih žena "Women in Adria" te Instituta za razvoj ženskog poduzetništva Adria, danas je u Varaždinu, nakon Zagreba i Splita, održana konferencija "Mogućnosti financiranja za poduzetnice".

O programima i mjera financiranja poduzetnica govorili su Alma Saganić, potpredsjednica Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria, Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, Branka Šaško, v. d. predstojnika Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Kristina Androlić, konzultantica, Sanja Mehinović, direktorica regije u Raiffeisen Leasingu, Nikola Gomerčić, direktor regije za poslovanje s pravnim osobama u Raiffeisen banci te Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize.

konferencija-poduzetnice-2.JPG

Kako je istaknuto, u Varaždinskoj županiji raste broj žena koje se odlučuju na samozapošljavanje. Iako spada među tri županije s najmanjom stopom nezaposlenosti, trenutačno je "na burzi" u Varaždinskoj županiji 3.800 ljudi, od čega većinu čine žene.

- Poduzetnicama na jednom mjestu pokušavamo približiti sve mjere koje je država osigurala za poduzetnice i poduzetnike kako bi u što kraćem vremenu dobile što detaljnije informacije. Naime, mjera ima dovoljno i nije jednostavno povezati i shvatiti koja je za njih najpovoljnija. Na ovakvim radionicama, kroz direktan kontakt, mogu dobiti odgovore na sva svoja pitanja. Na taj im način pomažemo i bitno štedimo vrijeme - kazala je Alma Saganić.

Napomenula je kako pokazatelji za 2016. godinu govore da muškarci dvostruko više ulaze u poduzetništvo nego žene.

- To znači da ženama treba poticaj da bi ušle u poduzetništvo, tim više što su nezaposlene žene starije od 45 godina u nepovoljnijem položaju. One jako teško pronađu posao ako nakon 45. godine dobiju otkaz. Njima je, zapravo, poduzetništvo više izlaz iz situacije u kojoj su se našle, a manje mogućnost da dobro zarade. U tome je i razlika između poduzetnica u Hrvatskoj i u ostatku Europske unije. Zato im i trebamo pomoći kako bi nadvadale tu situaciju u kojoj se nađu nakon 45. godine, a da ne govorimo o starijima od 50 godina koje ostanu bez posla, daleko su od mirovine i nemaju više prihoda - naglasila je Saganić, dodavši kako su mjerama koje se provode posljednjih 4-5 godina mladi izašli iz kritične skupine nezaposlenih.

- Još uvijek ih ima, ali brojke nisu više toliko drastične. Brojke se sada pogoršavaju u dobnoj skupini iznad 45 godina - napomenula je.

Kako bi žene potaknuli na bavljenje poduzetništvom, udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria te mreža Women in Adria pokušavaju dati praktične savjete što napraviti prije pokretanja vlastitog biznisa te kako nakon toga "plivati" u poduzetničkim vodama.

konferencija-poduzetnice-1.jpg

- Uskoro izdajemo i knjigu "Od zaposlenice do poduzetnice" u kojoj pokušavamo objasniti što sve žene trebaju promijeniti u načinu razmišljanja da bi bile uspješne poduzetnice te koje konkretne poslovne poteze trebaju pripremiti da bi njihov poduzetnički projekt bio uspješan. Primjetili smo također da i žene u korporacijama sve češće razmišljaju o poduzetništvu kao o drugačijem načinu života. Naime, korporacije ih vode u jednom smjeru i dosta su iscrpljujuće. Kad imaju svoju obitelj i djecu, poduzetništvo im pruža mogućnost da se bolje organiziraju i usklade svoj privatni i poslovni život - naglasila je Saganić.

Branka Šaško, v. d. predstojnika Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, govorila je o aktivnim mjerama zapošljavanja, među kojima je i potpora za samozapošljavanje za koju već nekoliko godina postoji veliki interes i muškaraca i žena.

- Svaka nezaposlena osoba iz evidencije HZZ-a putem ove potpore može osigurati svoju egzistenciju. Potpora iznosi do 35.000 kuna i strogo je namjenska, a poduzetnici moraju biti najmanje godinu dana u radnom odnosu da bi ispunili ugovorne obveze. Ovisno o interesu, varaždinski HZZ svakih tjedan-dva organizira radionice za nezaposlene osobe, na kojima mogu doznati sve o potporama za samozapošljavanje. Interes je dosta veliki, do kraja rujna je više od 330 osoba sudjelovalo na tim radionicama, od čega je oko 40 posto žena, koliko ih je i među 76 zahtjeva za samozapošljavanje odobrenih u ovoj godini. Žene svoje obrte ili tvrtke najčešće otvaraju u tradicionalno "ženskim" zanimanjima, a to su u posljednje vrijeme frizerske i kozmetičke usluge, oblikovanje i njega noktiju, knjigovodstveni servisi, krojački popravci, catering te izrada slastica. Bilo je i neuobičajenih zanimanja kao što je doula, koja trudnicama i rodiljama pruža podršku prije, za vrijeme i nakon poroda - otkrila je Šaško, dodavši da je najčešće riječ o ženama koje su svoj hobi pretvorile u poduzetništvo ili su se, nakon rada u tvrtkama, odlučile osamostaliti.

Među Varaždinkama koje su iskoristile potporu za samozapošljavanje je i Nikolina Flegarić, suvlasnica trgovine zdrave hrane "Zeleni kutak".

konferencija-poduzetnice-4.JPG

- Kad kao žena s 40 i nešto godina završiš na burzi, brzo shvatiš kako postoji mala vjerojatnost da se zaposliš i ostvariš neke svoje ciljeve. Kolegica s kojom se već dugo znam bila je u sličnoj situaciji te su nam na HZZ-u predložili odlazak na radionicu o samozapošljavanju. Odlučile smo krenuti u tu priču, uz potporu za samozapošljavanje, i sve je išlo jako brzo. Dobile smo svaka po 25.000 kuna potpore, što smo iskoristile za opremanje trgovine i troškove otvaranja trgovine. Bez te potpore ne bismo mogle početi - ispričala nam je N. Flegarić, koja je s kolegicom trgovinu u središtu grada otvorila u srpnju prošle godine.

- Bilo nam je teško u početku, ali sada stvari polako sjedaju na svoje mjesto i osjećamo da se sav uloženi trud isplatio - rekla je Flegarić, a za sve koji kreću u poduzetničke vode ima i savjet:

- Treba hrabro napraviti prvi korak. Usto, na HZZ-u se mogu dobiti sve potrebne informacije - kaže ova varaždinska poduzetnica, dok je kao najveću zapreku kod pokretanja posla izdvojila - strah.

- Najveći problem bio je strah hoće li, nakon što pokreneš svoj posao, sve biti u redu i hoćeš li uopće moći podmiriti sve svoje obveze i ostvariti neku zaradu, strah kako doći do kupaca, hoćeš li biti konkurentan. No, sa strpljenjem i upornošću može se uspjeti - zaključila je Flegarić.

Osim HZZ-ovih potpora, na konferenciji su predstavljene i mogućnosti financiranja poduzetništva putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a), Raiffeisen banke, Raiffeisen Leasinga, dok je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, predstavila pogodnosti za članice mreže.

konferencija-poduzetnice-3.JPG