"U dva tjedna izgubit ćemo 120.000 kuna, trebalo je zamrznuti i veleprodajne, a ne samo maloprodajne cijene benzina"

MGA | 23.6.2022. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

- Prema kalkukacijama koje upravo radimo, u sljedeća dva tjedna generirat ćemo gubitak od gotovo 120.000 kuna. Ako su se zamrzavale maloprodajne cijene, trebale su se fiksirati i veleprodajne cijene benzina. Vlada je zamrzavanjem cijena željela pomoći građanima i to je u redu. No nije vodila računa o veleprodajnim cijenama koje direktno utječu na maloprodajne cijene i gubitke koji se javljaju! Ako nešto skuplje kupiš, ne možeš jeftinije prodati, to se nama sad dogodilo - kaže Marko Keretić, vlasnik benzinske postaje Kero-Benz iz Gornjeg Kneginca.

Prema njegovim riječima, gubitke u prometu vlasnici malih benzinskih postaja trpili su i prethodnih mjeseci, tako da je njegova benzinska postaja u svibnju poslovala s gubitkom od 60.000 kuna. Očekivali su da će se situacija stabilizirati, ali kad je uslijedilo novo fiksiranje najveće maloprodajne cijene benzina, odlučili su se udružiti. Tako je prije desetak dana osnovana Udruga malih trgovaca naftnim derivatima koja je u startu okupila 50-ak malih benzinskih postaja s područja cijele Hrvatske, opisuje nam Keretić koji se odmah priključio Udruzi.

Vlada je u utorak 21. lipnja donijela izmjenu Uredbe prema kojoj je najveća maloprodajna cijena na benzinskim postajama izvan autocesta fiksirana na postojećih 13,50 kuna za benzinsko i 13,08 za dizelsko gorivo, dok se cijena za premium goriva formiraju slobodno. Isto poslijepodne predstavnici Udruge malih trgovaca naftnih derivata na čelu s Armandom Miljavcem održali su sastanak s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem. 

- Rečeno nam je da do petka u 10 sati pošaljemo izvješća s kalkulacijama svojih gubitaka, a razgovaralo se o više opcija pomoći - kaže nam Keretić komentirajući kako već dvije godine posluju u neizvjesnim okolnostima s obzirom da su prije dvije godine zbog korone morali zatvoriti ugostiteljski objekt uz benzinsku postaju, a zatim su uslijedili problemi na tržištu nafte i naftnih derivata.

- Ne može ti netko narediti da nešto kupuješ za 14 i prodaješ za 13 kuna. To znači da svojim kupcima dajem kunu iz vlastitog džepa. To je nerealno i neodrživo, svi ćemo zatvoriti postaje za dva mjeseca, ako se nešto ne poduzme - opisuje nam slikovito situaciju.

U Kero-Benzu također doznajemo da je prodaja benzina posljednjih mjeseci ostala ista tj. ne bilježi se pad potražnje, a za informacije o mogućim nestašicama benzina pojašnjavaju da je riječ zapravo o fiktivnim nestašicama. Zbog stalnog rasta cijena naftnih derivata, benzinske postaje naručuju viškove kako bi osigurali benzin unaprijed po što povoljnijim cijenama. Uslijed povećanih narudžbi dobavljači im ograničavaju količine koje mogu rezervirati i tako nastaju "nestašice".

Također kažu da nije istina kako se na benzinskim postajama obična i aditivirana tj. skuplja premium goriva prodaju u omjeru 50:50, kao što je navedeno u Vladinom priopćenju niti da trgovci imaju još prostora u svojim maržama da se pokriju.

- Ne znam odakle im takve kalkulacije, mi smo u gubitcima. Niti ranije se premium goriva nisu prodavala u istom omjeru kao obična goriva, a kamoli danas, kada cijene luduju. Mi naše premium gorivo prodajemo po cijeni običnog, takva nam je politika poslovanja, tako da se sada najnovije fiksiranje cijene odnosi na cjelokupno gorivo koje prodajemo - ističu u Kero-Benzu očekujući da će Vlada uskoro donijeti neko rješenje za ovu situaciju.