U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Zrinskog i Frankopana Foto: Međimurska županija

U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Zrinskog i Frankopana

VV | 28.4.2024. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, u Bečkom Novom Mjestu ove godine okupio se veliki broj građana koji su pohodili posljednje počivalište hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su u tom gradiću, 60-tak kilometara od Beča, prije 353 godine, dana 30. travnja 1671., nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni.

Vijence su položili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Danijrl Glunčić, članovi Družbe "Braća Hrvatskog zmaja“ i Zmajskog stola Čakovec, Hrvatsko društvo u Gradišću uz Zrinsku gardu Čakovec, dogradonačelnik Grada Bečki Novigrad Reiner Spenger, predstavnik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvath.

- Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine te je njihova poruka kroz stoljeća vrijedna naše neprolazne zahvalnosti i sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske - istaknuto je na svečanosti.

U komemorativnim govorima, u ime domaćina se obratio zamjenik gradonačelnika Bečkog Novog mjesta Reiner Spenger izrazivši poštovanje prema Zrinskima i Frankopanima, što je pokazano gestom da su njihova poprsja postavljena u središnjem gradskom parku, mjestu susreta i druženja. Istaknuvši želju za povezivanjem dva grada, Čakovca i Wienerneustadta, održan je sastanak sa gradonačelnicom grada Čakovca Ljerkom Cividini na kojem je dogovoreno skoro potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu.

- Danas slavimo žrtvu Zrinskih i Frankopana, a želja nam je da sve lokacije vezane uz Zrinske i Frankopane dobiju oznaku kulturnih ruta Vijeća Europe - istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Na svečanostisu bili predstavnici austrijsko hrvatske zajednice za kulturu i sport, gradišćanski Hrvati, predstavnici udruga iz Beča, Innsbrucka i Salzburga. Misno slavlje u katedrali predvodio fra Ivan Herceg župnik župe Nedelišće, a misno slavlje uveličao je Župni zbor Župe Presvetog Trojstva Nedelišće uz vodstvo kantora Vladimira Mihaljevića.