Tko će naredne četiri godine predstavljati interese sjevera u Hrvatskom Saboru? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Tko će naredne četiri godine predstavljati interese sjevera u Hrvatskom Saboru?

| 22.6.2020. u 15:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Državno izborno povjerenstvo službeno je objavilo kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore u četvrtak, 18. lipnja, a među njima i liste za 3. izbornu jedinicu koja obuhvaća tri sjeverozapadne županije; Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku. Iako su neke stranke već ranije objavile svoje kandidate, pojedine su se liste sastavljale do posljednjeg trenutka pa je njihova objava ponegdje izazvala iznenađenja, ali i određene reakcije.

Odmjeravanje snaga

Među većim iznenađenjima svakako je HDZ-ova lista za 3. izbornu jedinicu jer su se na njoj našla čak pet kandidata iz Varaždinske županije. Visoko treće i četvrto mjesto zauzeli su predsjednik županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak i Damir Habijan, predsjednik gradskog, varaždinskog HDZ-a. Osim njih na listi se našao i načelnik Vinice Marijan Kostanjevac, zauzevši 7. mjesto te županijska vijećnica Nadica Dreven Budinski, na 10. mjestu.

Najveće iznenađenje s HDZ-ove liste svakako je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji na županijskoj razini predstavlja protustruju Anđelku Stričaku. Jenkač je početkom godine najavio svoju kandidaturu na unutarstranačkim izborima za poziciju predsjednika županijske organizacije, ali do pravog političkog sraza na relaciji Stričak-Jenkač još nije došlo jer su izbori unutar HDZ-a odgođeni zbog pandemije. No, kako neki tumače, Andrej Plenković sad je obojici dao priliku da odmjere svoje snage kroz parlamentarne izbore te je i Jenkaču dao šansu da se izbori za zastupničko mjesto preferencijalnim glasovima.

Za listu Narodne stranke - Reformista ranije se znalo da će prvi čovjek stranke i varaždinski župan Radimir Čačić zauzeti prvo mjesto, a predsjednica županijske organizacije Natalija Martinčević drugu poziciju. Reformisti na izbore u 3. izbornoj jedinici idu zajedno s manjim centrističkim strankama; HSS Braće Radić i Strankom hrvatskih umirovljenika.

Iz Varaždinske županije, osim Čačića i Martinčević, na listi su i županovi zamjenici Tomislav Paljak i Robert Vugrin, a na njoj su i i Mira Letić, predsjednica Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Jelena Pavleković, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije i Vesna Bednjanić, primalja i glavna sestra u Općoj bolnici Varaždin.

Bandićevi ljudi s Reformistima

Uz listu Reformista veže se i pomalo neobična situacija s obzirom da su na njoj članovi Bandićeve stranke, koji u 3. izbornoj jedinici nisu na Bandićevoj nego na Čačićevoj listi. Riječ je o Mariji Puh, Anđelku Topolovcu i Vlatki Vrček Krajačić. Prema pisanju medija, Reformisti kažu da to ne znači da su u koaliciji s Bandićem, jer je riječ o pojedincima.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u