Studentska praksa: Uskladiti tržište rada i sustav visokog obrazovanja Foto: Krešimir Đurić

Studentska praksa: Uskladiti tržište rada i sustav visokog obrazovanja

| 9.2.2017. u 17:35h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Varaždin predstavio je na Fakultetu organizacije i informatike Inicijativu privatnog sektora za mlade (PSYI) koju su pokrenule Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama.

Inicijativa odražava zajednički napor pružatelja usluga obrazovanja i poslodavaca, uz prepoznavanje važnosti rješavanja neusklađenosti vještina mladih ljudi i širenja gospodarskih mogućnosti za žene u procesu tranzicije prema konkurentnom, tržišno orijentiranom gospodarstvu, koje podržava dugoročno održiv rast.

- Cilj inicijative je spojiti privatni sektor, tržište rada i gospodarstvo s mladima, u ovom slučaju studentima i apsolventima. Cilj je na neki način strukturirati i ponuditi stručne prakse te studentima pružiti mogućnost da steknu svoja prva radna iskustva. Većina fakulteta ima taj dio prakse riješen, ali se događa često da te prakse nisu toliko strukturirane, niti studenti dođu s jasnim planom, a niti poslodavci imaju jasnu ideju što bi oni trebali raditi. U ovu inicijativu želimo uključiti što je više moguće visokoobrazovnih institucija i učilišta s jedne strane, a poslodavce s druge, te strukturirati tu mogućnost da praksa zaista bude prihvatljiva i efikasna - istaknula je Sanja Ostroški, predsjednica HUP-a Podružnice Varaždin.

Uz samu stručnu praksu, uključili su i mentorstvo za žene kako bi se povećao broj žena na vodećim pozicijama u poduzetništvu.

- Unutar Hrvatske udruge poslodavaca imamo bazu poslovnih žena i one su spremne u smislu mentoriranja budućim mladim ženama koje izlaze na tržište rada pružiti adekvatnu podršku te ih strukturirano i programski pratiti te im pružiti sve što im treba da jednog dana i one uđu na tržište i pojačaju statistiku žena na rukovodećim i ostalim pozicijama koja je danas još uvijek poražavajuća - navela je Ostroški.

U projekt je uključeno i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Projekt je počeo u jesen prošle godine, a dosad su u njega uključene 123 tvrtke, 33 fakulteta i trenutno se nudi 560 studentskih praksi, a taj broj i dalje raste.

- U našim istraživanjima smo utvrdili da 70 posto studenata želi nakon završenog studija otići iz Hrvatske i nastaviti raditi u inozemstvu. Stoga je ova praksa hvalevrijedna i želim zahvaliti poslodavcima, kao i Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Europskoj banci za obnovu i razvoj što su nas uključili u ovaj projekt pa da i mi možemo doprinijeti i uključiti studente u samu praksu - rekao je Dino Juratovac, voditelj Ureda odnosa s javnošću Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

Održana je i panel rasprava na temu „Kako pripremiti studenta za tržište rada“ na kojem su sudjelovali predstavnici poslodavaca, obrazovnih institucija i studenata.

Kako je istaknula profesorica Nina Begičević Ređep, generalni cilj ovakvih inicijativa je uskladiti tržište rada i sustav visokog obrazovanja.

- Izuzetno je važno da se planiranje samih kvota vezano za određene studijske programe radi prema potrebama na tržištu rada. Da se u to aktivnije uključe i sami poslodavci, ali i puno ranije kad se i rade planovi i programi, kad se rade kurikulumi jer je vrlo važno da od poslodavaca dobijemo povratnu informaciju, da ju uvažimo i ugradimo u nastavni plan i program kako bi sve to naposlijetku funkcioniralo kao jedna cjelina i kako bi se postiglo upravo ono što želimo, a to je da se naši diplomanti zaposle, da poslodavci budu zadovoljni te da se u konačnici smanji nezaposlenost - naglasila je Begičević Ređep.

foi_hup4.jpg

foi_hup8.jpg