Štromar proglasio elementarnu nepogodu od mraza, šteta oko 35 milijuna kuna Foto: Varaždinska županija

Štromar proglasio elementarnu nepogodu od mraza, šteta oko 35 milijuna kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 28.4.2017. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je danas proglasio elementarnu nepogodu od mraza na području gradova Novi Marof i Lepoglava te općina Bednja, Klenovnik, Cestica, Vinica, Petrijanec, Maruševec, Breznica, Veliki Bukovec i Mali Bukovec.

Naime, 20. i 21. travnja temperature su se, ovisno od područja i lokaliteta, kretale i do -4°C te rezultirale mrazom što je prouzročilo velike štete poljoprivrednim kulturama. Od kasnog mraza u spomenutim gradovima i općinama zabilježene su velike štete na višegodišnjim nasadima, posebice na vinogradima i voćnjacima. Posebno su oštećeni vinogradi u nižim predjelima, gdje su štete vidljive u obliku sušenja mladica, a osjetljivi su na niske temperature te se štete kreću od 50-100 posto.

Osim stradale vinove loze, znatne štete su i u voćnjacima obzirom da su u fazi zametnutih plodova, kada su i najosjetljivije na mraz te se štete kreću od 50-100 posto. Najviše štete vidljivo je na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama te orasima, i to u obliku posmeđenja i sušenja na vrhovima izbojaka ili cijelih izbojaka. Štete su vidljive i na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama te se kreću od 40 do 70 posto.

- Gradska i Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišla su teren na spomenutim područjima i dostavila Županijskom povjerenstvu preliminarnu procjenu štete za svoje područje te iz njihove procjene šteta iznosi oko 35 milijuna kuna - rekao je Štromar te zamolio Gradska i Općinska povjerenstva da u narednih osam dana od proglašenja nepogode prvu procjenu upišu u Registar šteta.

Županijsko povjerenstvo je obišlo stradala područja od mraza te temeljem uvida i pristiglih prijava, utvrdilo da štete postoje i imaju karakter elementarne nepogode uzrokovane mrazom zbog čega je župan i donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane mrazom.

Isto tako, Gradska i Općinska povjerenstva obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te ista dostaviti Županijskom povjerenstvu koji će sumirane štete dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za ublažavanje i otklanjanje posljedica od elementarnih nepogoda u redovitom postupku.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci