Štromar o smjeni ravnateljice S. Zember: Nije radila u skladu sa Zakonom

V.V. | 17.1.2017. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je predsjednik Upravnog vijeća OBV Zoran Šantek za Varaždinske vijesti izjavio kako UV ne želi smijeniti Damira Habijana, kako on najavljuje, dogodilo se upravo to.

Podsjetimo, Šantek je rekao kako su upiranja prstom u Varaždinsku županiju i župana Predraga Štromara zbog smjene ravnateljice Sanje Zember “besmislice političara koji svim silama želi biti gradonačelnik Varaždina”.

Ipak, župan Štromar je danas, s pravom koje Županije ima kao osnivač upravo na prijedlog Zorana Šanteka smijenio Habijana s funkcije i postavio mr. sc. Zouheir Bitar, dr. med., iz Novog Marofa.

Župan je odluku pojasnio time da Habijan nije glasao za odluke kojima je Upravno vijeće dalo na očitovanje ravnateljici OB Varaždin, Sanji Zember nekoliko stvari za koje smatraju da nisu odrađene po zakonu dodajući da je Upravnom vijeću upravo zadatak pratiti zakonitost rada ukupnog ravnateljstva i zakonitosti rada OB Varaždin.

Konkretno se jedno od glavnih pitanja odnosilo na to zašto nije predložila usklađenje Statuta sa Zakonom o zdravstvenim ustanovama, a što je morala napraviti i pokrenuti odmah nakon što je proveden proces natječaja i nakon što je njezino imenovanje odobrio i Ministar zdravstva - objasnio je Štromar dodajući da od tog trena nije smjela imati dva pomoćnika koliko može imati ukoliko je ustanova u sanaciji. 

Pošto više varaždinska OB ne radi po Zakonu o sanaciji ustanova nego radi po Zakonu o zdravstvenim ustanovama, ravnateljica je to trebala odradit, ali nije - istaknuo je župan Štromar dodajući da i na nekoliko zamolbi i traženja ipak to nije učinila.

Župan je nadalje spomenuo kako je ravnateljici posalo dopis vezano za izjave da su je neki polički moćnici tražili da zapošljava njihove ljude.

- Ona se mora očitovati i javiti Državnom odvjetništvu kako bi se sačuvao dignitet bolnice i kako bi ljudi znali da se se radi po zakonu - rekao je Štromar.