Upravno vijeće službeno pokrenulo razrješenje ravnateljice Opće bolnice Varaždin Foto: VV arhiva

Upravno vijeće službeno pokrenulo razrješenje ravnateljice Opće bolnice Varaždin

D.P./Varaždinske vijesti | 16.1.2017. u 14:56h | Objavljeno u Aktualno

Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin na današnjoj je sjednici izglasalo odluku kojom se od dosadašnje ravnateljice Sanje Zember traži očitovanje temeljem kojeg UV može razriješti ravnateljicu.

Ravnateljici je dan rok od osam dana da se očituje na navode zbog kojih je Upravno vijeće donijelo odluku o razrješenju, a nakon njezinog očitovanja UV će odlučiti o njezinoj konačnoj smjeni.

Upravno vijeće OB Varaždin sastoji se od pet članova, od kojih je troje glasalo za odluku o razrješenju, dok su dva člana bila protiv smjene ravnateljice Zember. 

Kako je na koferenciji za mediji održanoj odmah nakon sjednice UV-a pojasnio predsjednik UV-a Zoran Šantek, jedan od razloga zbog kojih UV smatra da ima propusta u vođenju je bolnice je taj što nije donesen novi Statut bolnice. 

Nakon što su Šanteka novinari upozorili kako je prema članku 13. Statuta OBV Upravno vijeće Opće bolnice uz suglasnost osnivača dužno donijeti Statut, Šantek je kazao kako s time nije upoznat.

- Kao drugi razlog za ovaku odluku su aneksi ugovora za specijalizante i specijaliste koje je Upravno vijeće tražilo od ravnateljice da ih dostavi na uvid i raspravu i suglasnost, što ona nije učinila - kazao je Šantek te istaknuo kako ravnateljica ima dojak odnos prema onima koji dijele i onima koji ne dijele njezino mišljenje.

- Time je ravnateljica stvorila radnu okolini koja nije u cjelosti posvećena obavljanju djelatnosti OBV Varaždin - kazao je Šantek te dodao kako je ravnateljica propustila UV-u predložiti važne akte poput programa rada i razvoja bolnice za 2017. godinu, plan nabave za 2017.  te plani i program mjera zaštite na radu.

- Sukladno tim navodima koji joj se stavljaju na teret ravnateljica ima osam dana da se očituje - kazao je Šantek te dodao kako će UV uvažiti sve realne argumente u cilju zaštite pacijenata.

Odluku koja prethodi razrješenju ravnateljice komentirao je Damir Habijan, član UV-a bolnice. Habijan je napomenuo kako je odluka o smjeni ravnateljice puna netočnosti i na brzinu pripremljena

- Iznio sam niz primjedbi na današnjoj sjednici Upravnog vijeća. Ono što sam već rekao je da doista nisam imao namjeru cijeli slučaj ispolitizirati, ali smatram da kao član Upravnog vijeća moram iznijeti primjedbe koje se odnose na samu odluku koju donosi Upravno vijeće. Moram priznati da mi je neugodno što je ovakva odluka sad izašla van, jer se radi o odluci koja je puna pravnih netočnosti, pozivanja na pogrešne članke unutar Statuta, činjenice koje se navode u odluci nisu provjerene i ne odgovaraju stvarnosti, a da ne govorimo o gramatičkim pogreškama u odluci iz čega proizlazi da se radi o odluci koja je na brzinu pripremljena - naveo je nakon sjednice Habijan. 

Nabrojio je neke od stavki koje se stavljaju na teret ravnateljici, a to su ugovori sa specijalizantima i specijalistima. U jednom dijelu se navodi da je pogriješila što ih je zaključila, a u drugom što ih je zaključila izvan roka.

- Dakle potpuno kontradiktorno u samom obrazloženju. Spominje se i intervju koji je dala jednom mediju pa se postavlja pitanje kuda ovo vodi. Navodi se i primjer privremenog zatvaranja infektološke ambulante, što je ravnateljica Zember pojasnila nedostatkom kadra na tom odjelu. Niz je stvari koje ne odgovaraju istini i zaključno mogu reći da je to situacija kada imate presudu s kojom niste zadovoljni i želite ju pobiti, međutim nemate argumenata. Onda pišete na 50 stranica žalbu, kao što je ova odluka napisana na šest stranica i ništa konkretno ne kažete. Ako su postojali opravdani razlozi za smjenu, to se moglo navesti ne jednoj stranici od dvije rečenice - smatra Habijan. 

Podsjetimo, na posljednje dvije sjednice, kao što smo pisali, Upravno vijeće je na prijedlog predsjednika UV-a Zorana Šanteka od ravnateljice zatražilo da se ona očituje o poslovanju bolnice na temelju dopisa koji je UV-u uputio sada već bivši predsjednik Stručnog vijeća OBV Varaždin primarijus Ivan Pavliček.

To je podržao i primarijus Ranko Stare kao predstavnik Stručnog vijeća (zaposlenici bolnice), a Jasminka Begić (SDP) dala je prijedlog da se donese Zaključak prema kojem se ravnateljica mora očitovati o dopisu. Pri tome se pozvala na članak 44. Zakona o ustanovi i članak 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji, kako se naknadno ispostavilo, zapravo govore o razrješenju ravnateljice.

O tome kako je prošla sama sjednica Upravnog vijeća uskoro opširnije...